Att köpa cannabisaktier fortsätter att vara populärt bland svenskarna.
Att köpa cannabisaktier fortsätter att vara populärt bland svenskarna.

Intresset för att köpa cannabisaktier fortsätter att vara stort bland svenskarna. I januari och i februari var cannabisrelaterade bolag den bransch som flest investerade i hos nätmäklaren Nordnet. "Det är som ett nytt Klondike" säger Joakim Bornold på Nordnet till Reuters.

Legaliseringen av Cannabis i flera amerikanska delstater, och en förväntad legalisering av cannabis i Kanada, har gjort att svenskarna fått upp ögonen för värdepapper kopplade till drogen.

Under de två inledande månaderna av 2018 var cannabisrelaterade bolag den bransch där flest svenskar köpte aktier hos nätmäklaren Nordnet, skriver Reuters.

– Det är som ett nytt Klondike. En ny, stor marknad har öppnat upp, säger Joakim Bornold, sparekonom på nätmäklaren Nordnet, till Reuters.

LÄS MER: Debatt: Drogerna dödar oavsett om de är lagliga eller inte

Även på Avanza handlar svenskarna cannabisaktier i stor utsträckning. Enligt Reuters köpte 30 000 av nätmäklarens 700 000 aktiesparare cannabisaktier hos dem under januari och februari, och det kanadensiska bolaget Aurora Cannabis hade den fjärde mest populära aktien hos Avanza i början av året.

Vid sidan av investeringen i utländska bolag kopplade till cannabisindustrin har flera svenska bolag fått ett rejält lyft på sistone. Bland annat lysrörsföretaget Heliospectra, vars produkter används i växthus. I början av året dubblade de sin aktiekurs efter nya ordrar från kanadensiska cannabisodlare, rapporterar TT.

Kritik mot handel i cannabisaktier har kommit från flera håll. Bland annat från Avanza själva, där en intern konflikt uppstod tidigare i år med anledning av olika syn på ämnet.

LÄS MER: Grannar klagade på lukt – polisen hittade knarkdjungel i radhus

– Köper du cannabisaktier så sponsrar du cannabishandeln. Jag tror inte att alla som köper aktierna förstår att det hänger ihop, sade Claes Hemberg, sparekonom på Avanza, till SVT tidigare i år.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset