Carl Bildt hyllas och sågas för samtal till Ring P1
Carl Bildt hyllas och sågas för samtal till Ring P1

Utrikesminister Carl Bildt gjorde sig otillgänglig för intervjuer efter ett kritiskt reportage om kärnvapen. I stället ringde han själv in till radioprogrammet Ring P1. Nu får han hård kritik på sociala medier.

– Godmorgon, godmorgon.
Så inledde en påtagligt hurtig utrikesminister Carl Bildt samtalet när han ringde in till Ring P1 i Sveriges radio, som leddes av Metros kolumnist Alexandra Pascalidou, på måndagsmorgonen. 

Bakgrunden till att minstern lyfte luren är ett inslag i nyhetsprogrammet Ekot, där Carl Bildt får kritik för att Sverige inte ställt sig bakom ett förbud mot kärnvapen av humanitära skäl. 

I Ring P1 dömde Bildt ut de länder som skrivit under avtalet som oseriösa.
– Jag kan tycka att vi ska förbjuda alla krig, all ondska och alla konflikter i hela världen. Det är jag också för. Men vi måste också bedriva en seriös och realistisk utrikespolitik. 

Samtalet följdes av en lavin av reaktioner på sociala medier. Inledningsvis spekulerades det i att en imitatör låg bakom, men för metro.se bekräftar pressekreteraren Erik Zsiga att det var Bildt som ringde.
– Det stämmer. Ring P1 säkerställde också att det inte var fejk, säger han.

På Twitter tycker en del att Carl Bildts tilltag är roligt. Men han får också hård kritik. Tidigare har han avböjt att kommentera kärnvapen-förbudet i Ekot. Många upprörs över att han i stället väljer att gå ut i Ring P1. 

"Det är väl ändå något oerhört att Carl Bildt gör sig otillgänglig för Ekot och sedan framträder i Ring P1?", skriver twittraren Kristina Lindquist.
Sveriges radios korrespondent Cecilia Uddén är inne på samma spår.
"Bildt ringer Ring P1! Folkets röst i etern? Bildt 'svarar' på kritiken om kärnvapenhållningen."

Bildts pressekreterare  Erik Zsiga slår tillbaka mot kritiken.
– En utrikesministers kalender är väldigt fulltecknad, och när Ekot ville ha en intervju så fanns det inte tid. I dag på morgonen fanns det tid, och då ringde han in.
– Vi har bokat en intervju med Ekot senare i dag.
Vad säger du till dem som menar att Bildt ringde till Ring P1 för att han vill undvika kritiska frågor?
– Carl Bildt gör massor av intervjuer och är väldigt tillgänglig, men han kan inte ställa upp på alla intervjuer, säger  Erik Zsiga.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset