Kansas Citys Marcus Peters höjer en knuten näve under nationalsången inför NFL-premiären mot San Diego.
Kansas Citys Marcus Peters höjer en knuten näve under nationalsången inför NFL-premiären mot San Diego.

NFL-spelarna fortsätter att protestera mot hur svarta behandlas i USA genom att stå på knä eller höja en knuten näve när nationalsången spelas.Det applåderas av John Carlos som gjorde Black Power-gesten i OS 1968.– Det är som en chockbehandling, säger han.

San Franciscos quarterback Colin Kaepernick startade demonstrationen mot diskriminering av svarta i samband med en träningsmatch inför NFL-starten. Hans knästående när "The star spangled banner" spelas har spridit sig till fler NFL-spelare. Och när San Francisco inledde säsongen mot Los Angeles på måndagskvällen nådde protesterna mot rasistisk orättvisa och polisbrutalitet även till den stora amerikanska sport-tv-publiken.

Några av spelarna valde att stå upp, men med en höjd knuten näve, under nationalsången. Precis som Tommie Smith och John Carlos gjorde på prispallen i OS 1968.

– Kaepernick har fått uppmärksamhet för den här saken. Han gör det på samma sätt som vi gjorde för 48 år sedan när vi gav USA en chockbehandling. Det är det enda sättet att få igång amerikanerna, att chocka dem, säger den nu 71-årige Carlos.

Carlos säger att NFL-protesterna och den nystartade rörelsen "Black lives matter" hänger samman med proteströrelserna mot diskriminering under 1960-talet som han själv var en del av.

– Vi var trädgårdsmästarna som sådde fröna. Vad man ser i dag är frukten av vårt slit. Det här är en rörelse, inte bara en tillfällighet, säger Carlos.

Ungefär en tredjedel av NFL-spelarna har afro-amerikanskt ursprung.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset