Magnus Carlsen och Sergej Karjakin på presskonferens i New York häromdagen.
Magnus Carlsen och Sergej Karjakin på presskonferens i New York häromdagen.

Det norska schackunderbarnet Magnus Carlsen utmanas om VM-titeln av ryssen Sergej Karjakin.Kanske gjorde Carlsen också en passning till presidentvalsvinnaren Donald Trump under första partiet i New York.

Matchen inleddes under dagen i New York, bara några hundra meter från Trumps högkvarter på Manhattan, och första partiet slutade i remi.

– Jag ska inte säga att jag är nöjd, men det var en bra start. Det är inte mycket mer att säga, säger Carlsen efteråt.

Carlsen inledde med en så kallad Trompowski-öppning och det spekuleras i om det var ett skämt tillägnat utgången i det amerikanska presidentvalet.

– Jag vet inte om jag vill kalla det en hyllning, men kanske en ordlek, säger hans pappa Henrik Carlsen till NRK inne på VIP-området.

– Det är en öppning som nästan bara spelas på amatörnivå, och aldrig i ett VM. Så det är lite av ett "practical joke". Det säger lite om hur skämtsam Magnus är, säger schackspelaren och författaren Atle Grønn till NRK.

Själv säger Carlsen efteråt att det kanske var en liten passning.

– Men jag hade inte spelat den öppningen om jag inte trodde på den.

Hur prispengarna, en miljon euro, fördelas vet vi först i slutet av november, efter tolv partier.

Även Karjakin, som med 26 år bara är ett år äldre än norrmannen, beskrivs som ett underbarn. Men han erkänner att Carlsen är favorit.

Matchen har också inslag av storpolitik, eftersom den utspelas i ett USA som har sämre relationer med Ryssland än på mycket länge.

På plats de första dagarna är Dmitrij Peskov, en av president Vladimir Putins närmaste män. Men han har för ryska medier betonat att han är där bara som representant för Ryska schackfederationen, och inte ska ägna sig åt politik.

Mary Altaffer/AP/TT
Det första partiet mellan Magnus Carlsen och Sergej Karjakin slutade i remi.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset