Har du kontaktats av Carolin från Borås nyligen? Då är du inte ensam. Polisen har precis avslöjat flera fejkidentiteter på Facebook som i själva verket bedragare legat bakom. ”Som vi hittills känner till har en person blivit lurad på pengar i Sverige”, säger Anders Olofsson vid polisens nationella bedrägericenter.

Skärmdump/Facebook

Bilden på ”Carolin” tros tillhöra en kvinna på kontinenten.

Hon har utgett sig för att heta Carolin och komma från Borås eller Landskrona. Hon framträder med bild och skriver på sin Facebooksida att den som vill kan låna pengar till förmånliga villkor.

Problemet är bara att kontot är fejk, skapat av bedragare i syfte att lura dig på pengar.

– Som vi hittills känner till har en person blivit lurad på pengar i Sverige i det här ärendet, säger Anders Olofsson vid polisens nationella bedrägericenter.

►Lagkaptenens identitet kapad på sociala medier

Carolin är bara den senaste i raden av påhittade identiteter som polisen avslöjat med att tråla efter offer på Facebook.

Det började med ett samtal från Finansinspektionen för lite drygt en månad sedan sedan en person haft kontakt med Carolin.

Personen hade via chattfunktionen övertygats att ta ett lån – allt som behövdes var att denne betalade in en viss summa pengar. Efter det att 1 500 kronor betalats in till ett konto i Afrika kom dock nya krav, men inget lån betalades ut.

– Vi såg direkt att det här var skumt. När jag kollade bilderna på Carolin framgick det tydligt att det är en bild som man snott från en person, säger Anders Olofsson.

►Skyddad kvinnas identitet röjdes på Facebook

Det visade sig att det fanns ett tiotal snarlika Facebookidentiteter med samma bild i Sverige. Det enda som hade ändrats var bostadsort och den personliga informationen. Inte heller existerade hennes fulla namn i den svenska folkbokföringen. På samtliga sidor hade även påhittade vänner skrivit hur lånet förändrat deras liv för att ge sken av att det var seriöst.

– Det är en påhittad karaktär helt enkelt som inte bara funnits i Sverige utan även i Tyskland och Frankrike bland annat, säger Anders Olofsson.

Enligt Anders Olofsson är id- och bildkapningar på nätet ett växande problem. Inte sällan kan en person upptäcka att en bild stulits och sedan använts för att skapa påhittade identiteter på nätet, och då främst på Facebook.

–Det är väldigt bekymmersamt och folk blir väldigt upprörda när vi lägger ner deras anmälningar. Bedrägerier är straffbart men inte att utge sig för att vara någon annan, säger Anders Olofsson.

Han manar därför alla att då och då kontrollera sina egna bilder och om de använts av någon annan.

►Så här tipsar du Viralgranskaren

Bilden på Carolin visade sig med största sannolikhet tillhöra en kvinna i mellersta Europa, men där stannar också polisens spår.

Samtliga fejkprofiler som upptäckts i den aktuella härvan uppges ha släckts ned av Facebook.

Polisens förundersökning har dock lagts ned då betalningen inte gått att spåra.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset