När Viljah föddes vägde hon bara 490 gram och har bott på sjukhus sedan förlossningen, under de nio månader som gått har hon växt till sig och snart kommer hon få komma hem.
När Viljah föddes vägde hon bara 490 gram och har bott på sjukhus sedan förlossningen, under de nio månader som gått har hon växt till sig och snart kommer hon få komma hem.

Carolina Ek, 22, började få värkar redan vecka 19. Ett par veckor senare föddes Viljah – fyra månader för tidigt. Dottern är ett extremt prematurbarn som efter nio månader äntligen ska få åka hem. ”Hon är världens starkaste bebis”, säger Carolina Ek.

I början av november förra året, när Carolina Ek var i graviditetsvecka 19 började hon känna värkar.

– Ingen tog mig på allvar. Jag åkte in och ut från sjukhuset, jag mådde dåligt. Men när mitt vatten gick ringde min sambo och då fick vi komma in så fort det var möjligt, säger Carolina Ek till Metro.

LÄS MER: Haiden föddes fyra månader för tidiigt – på ett kryssningsfartyg 

De åkte först till förlossningen i Västerås, som var det närmsta sjukhuset i dåvarande hemorten Fagersta. Efter några timmar fick de åka till Uppsala, där det finns en avdelning för bebisar som föds i den 23:a graviditetsveckan. 
– De visste att jag skulle föda, det gick inte att ha kvar henne i magen. 
Men det blev fullt i Uppsala och Carolina fick flygas till Umeå. Där föddes Viljah den 18 november, i vecka 22 och tre dagar, fyra månader och en dag innan hon var beräknad. 
– Hon vägde 490 gram och var 29 centimeter ”lång”. Hon var lika stor som min hand, säger Carolina Ek.

LÄS MER: Mer lika vård av mycket för tidigt födda 

Extremt för tidigt födda barn är inte färdigutvecklade, Viljah föddes med ofärdiga lungor och var väldigt dålig och lades i respirator. Att dotterns tillstånd var kritiskt var först svårt för Carolina att ta in efter den omtumlande förlossningen. 
– Jag tänkte att vi skulle få komma hem efter ett par dagar. Jag förstod inte att hon var svårt lungsjuk, bara att hon var väldigt liten, säger Carolina Ek. 

Efter en vecka fick Viljah en lungblödning, det var den första allvarliga komplikationen. Sedan dess har hon haft flera infektioner, blodförgiftning och mindre hjärnblödningar. Utöver det har hon genomgått en hjärtopereration och en två ögonoperationer. Hon har också svårt att syresätta kroppen och får syrgas dygnet runt. 
– Det är jättejobbigt att veta att ens barn är sjukt, man vill ha ett friskt barn. Men hon är världens starkaste bebis, hon är van vid det här och hon vet ingenting annat, säger Carolina Ek. 
Viljah har växt sedan födseln och väger nu 6,3 kilo och är 61 centimeter lång. Sedan ett par dagar tillbaka, efter att Viljahs nässond tagits bort, äter hon själv barnmat och mjölkersättning. 

LÄS MER: Juli föddes i bilen – nu har hennes räddande ängel hittats 

Under tiden som Viljah har varit på sjukhus har Carolinas sambo varit hemma och tagit hand om Viljahs storasyster Savannah och de tre sönerna han har från ett tidigare förhållande.

– Jag har varit ensam med min oro och han varit hemma med barnen och med sin oro. Det har varit väldigt tufft, det har varit mycket som hänt. 

Viljah är fortsatt infektionskänslig, hon kommer ha assistenthjälp dygnet runt och flera sjukhusbesök och kontroller är att vänta. 
De nio månaderna sedan Viljah kom till världen har påverkat Carolina: 
– Jag var känslig innan, men jag är känsligare nu, jag tänker på ett helt annat sätt. Jag tar inget för givet, för vad som helst kan hända. Den tanken hade man inte innan: att livet är väldigt skört.

LÄS MER: Christopher, 30, om förlossningen: "Kände mig maktlös" 

PRIVAT

Viljah med sin storasyster Savannah. 

PRIVAT

Viljah var pytteliten när hon föddes för nio månader sedan, nu väger hon 6,3 kilo och ska få komma hem för fortsatt vård i hemmet. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Hälsa Familj