"Barn sitter mer stilla, och det här är vårt sätt för att göra något åt det."
"Barn sitter mer stilla, och det här är vårt sätt för att göra något åt det."

Under lördagen har organisationen GEN-PEP, som startades av Kronprinsessparet, anordnat en aktivitetsdag för barn i Flen. Målet är att uppmuntra barns rörelseglädje. "Barn sitter allt mer stilla, och det här är vårt sätt att göra något åt det hela", säger Carolina Klüft, projektledare på GEN-PEP.

Under lördagen har har organisationen GEN-PEP, som startades av kronprinsessparet och som Metro är mediapartner till, arrangerat en så kallad Pep-dag för unga i Flen. Konceptet är nytt för organisationen.

– Vi testar det här konceptet för vi vill se om vi kan hitta fler eldsjälar här runt om i landet, oavsett om det handlar om att man vill ordna det i en liten skala på kvartersnivå eller på en större nivå, säger Carolina Klüft, som är projektledare på GEN-PEP.

LÄS MER: Så skaffar du dig bollkontroll

Under dagen har besökarna fått prova på en serie olika aktiviteter, bland annat ridning, badminton, friidrott, dans och golf. GEN-PEP har också anordnat ett så kallat Pep-lopp.

– Det har varit fint väder med mycket folk, och barn som testat på massor med olika sporter, säger Klüft.

Målet med dagen är att uppmuntra till så kallad rörelseglädje.

– Rörelseglädje behöver inte handla om idrott utan att man rör sig på olika sätt. Vi har en ojämlik hälsa i Sverige idag. Barn sitter mer stilla, och det här är vårt sätt för att göra något åt det.

Även om Carolina Klüft, som främst gjort sig känd som elitidrottare med många medaljer, själv är en tävlingsmänniska menar hon att det inte behöver vara tävlandet som står i fokus, om barnet själv inte vill det.

– De som älskar att tävla ska få tävla. Men det handlar främst om att engagera så många som möjligt och då behöver man aktiviteter som kan engagera alla. Det som gjorde att jag kunde bli så bra på idrott var just att jag lyckades hitta rörelseglädjen.

Fakta: GEN-PEP

Generation Pep, GEN-PEP, är en icke vinstdrivandeorganisation med syftet att skapa engagemang och sprida kunskap kring barn och ungdomars hälsa. Organisationen lanserades av kronprinsessparet 2016 och har flera samarbetspartners, bland annat Metro.

LÄS MER: Prins Daniel ska lära barnen att åka tunnelbana och stå i kö: ”Viktigt att låta barnen vara i alla miljöer”

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset