Personer som har våldtagits kan snart få en egen men­tor. Caroline, 24, som våld­togs för två år sedan, trodde att hon aldrig skulle må bra igen.

Christine Olsson/TT

Caroline Alsén ska  bli mentor åt andra som har utsatts för en våldtäkt, ­både tjejer och killar, som behöver hjälp av någon med liknande erfaren­heter.

Ingenjörsstudenten Caroline Alsén, 24, i Stockholm, våldtogs av en killkompis i april 2013, och har kämpat för att bygga upp självkänslan som den var innan övergreppet. Nu ska hon snabbutbildas av föreningen Tillsammans för att bli mentor åt andra som har utsatts för en våldtäkt, ­både tjejer och killar, som behöver hjälp av någon med liknande erfaren­heter.

►LÄS MER: "Det är inte bara gubbar i buskar som våldtar"

– Ett tag trodde jag att jag alltid skulle vara ledsen, att utbildningen skulle fortsätta vara jättesvår, och att jag skulle vara den tillbakadragna person som jag blivit. Jag som mentor kan bevisa att det går att må bra igen, men att det tar tid att bearbeta. Det kan betyda väldigt mycket för den som har blivit utsatt, säger hon.

Enligt Emma Blomdahl, föreningen Tillsammans ordförande, är samhällets stöd till våldtäktsutsatta personer nästintill obefintligt, och det är ännu svårare att få hjälp utanför storstäderna. Därför kommer mentorskapet att erbjudas över hela landet genom en chattfunktion, för dem som inte vill eller kan ta sig till Stockholm.

– Jag tror att många av dem som sökt mentorsstöd redan går hos en ­kurator eller psykolog, men att de vill prata med någon som verkligen förstår vad de har varit med om. Man kan inte ge tips på allt bara för att man är professionell, om man ­inte har varit där själv, ­säger Emma Blomdahl

►LÄS MER: "Alla förstår inte att de har våldtagit någon"

Carolines egna ord om övergreppet

På föreningen Tillsammans hemsida berättar Caroline själv sin historia om hur kompisen våldtog henne: 

”Det jag minns är att jag helt plötsligt kliver in i hans lägenhet. Där sätter jag mig på sängen fullt påklädd och bryter ihop. […] Han tröstade mig, försökte att få mig lugn. Vilket jag till slut blev, därefter däckar jag, antagligen av alkoholen och ren utmattning. […] det som sedan händer är att jag vaknar, nu utan några kläder på kroppen, jag ligger på sidan och han är i mig. Det tar några sekunder för mig att förstå vad det är som händer, men när jag väl förstår så gör jag inget. Jag låg bara där, stel, förskräckt, i chock och ’spelade död’.”
Läs hela texten på foren­ingentillsammans.se under ”True faces”.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset