Någon skickade kränkande hatbrev riktade till Casper, 8.
Någon skickade kränkande hatbrev riktade till Casper, 8.

När Monica Frøsaker läste hatbrevet till sin son ville hon bara bränna det. Men i stället lades det ut på Facebook och har redan engagerat Norges statsminister.

När Monica Frøsaker i norska Ulnes öppnade sin post på tisdagen förra veckan fick hon en mycket obehaglig överraskning, vilket norska TV2 var först med att rapportera om.

Någon hade skickat ett brev i vilket man kallar hennes åttaårige son Casper för ett ”mongo” som ”kostar skattebetalarna en massa pengar”.

– Det var fruktansvärt, att som mamma få läsa något sådant riktat till sin son. Det är inte okej, vad tänker folk när man skriver sådana saker, säger Monica Frøsaker till Metro.

Casper, 8, går i vanlig skola men får specialundervisning. Monica misstänker att personen som har skickat brevet till hennes son har barn på samma skola.

För två månader sedan fick familjen ett liknande brev, men den gången ville de inte berätta för någon. I breven står bland annat ”Undrar hur mycket ni kostar oss skattebetalare varje år,” och ”Skicka mongot till specialskola. Det är där han hör hemma.”

– När man får ett sådant hatbrev så har man ju väldig lust till att bara kasta det och bränna det. Men vi valde att gå ut med det. Ifall andra sitter i liknande situationer så kan vi stötta varandra, säger Monica Frøsaker.

Att mobba överviktiga barn är inte omtanke

Hon berättar att hon tror att breven kommer från någon vuxen person. Monica har skapat facebooksidan "Visa ditt stöd för Casper. Säg nej till mobbning och diskriminering", som i dagsläget över 67 000 likes, och samtal och mail från medier och privatpersoner har strömmat in.

– Vi har fått ett enormt stöd. Det gör så gott i hjärtat att läsa dessa meddelanden och prata med andra människor, jag får så mycket tillbaka. Telefonen står inte stilla, säger Monica, som är på språng mot Oslo för att träffa statsminister Erna Solberg i samband med en intervju med NRK.

– När statsministern engagerar sig i detta på grund av något som min familj har blivit utsatt för känns det ju fantastiskt. Vi publicerade inte det här för bara vår familj utan för alla familjer. Föräldrar måste tänka på hur de uttalar sig om andra människor för det smittar av.

Trots all uppståndelse och de utlösande elaka breven har Casper själv inte farit illa av det som hänt.

– Han har inte märkt så mycket av det, han är lika glad och lycklig som alltid.

Efter Metros artikel – nu får Olivia, 22, VIP-kort i hela Göteborg

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset