Fidel Castro kramas om av Sovjetledaren Nikita Chrusjtjov 1960.
Fidel Castro kramas om av Sovjetledaren Nikita Chrusjtjov 1960.

Fidel Castro var en splittrande figur, och det märks när ledare över hela världen reagerar på hans död.Margot Wallström kallar honom historisk. Ryssland och Indien sörjer en stor vän, medan USA:s tillträdande administration hoppas att hans död kan medföra något gott.

"En historisk politisk ledare" – så beskriver Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) Fidel Castro. Men hon poängterar i en skriftlig kommentar till TT att bristen på demokrati och mänskliga rättigheter i Kuba "varit ett hinder för landets utveckling, något Sverige också har påtalat".

Wallström hyser nu förhoppningar om brodern Raúl Castros fortsatta styre och betonar Sveriges engagemang för att bistå en fredlig utveckling mot demokrati i Kuba.

Liberalernas utrikespolitiska talesperson Birgitta Ohlssons säger att "Castro var en kommunistisk diktator som har förtryckt det kubanska folket i 49 år".

– Man ska komma ihåg att Kuba är fortfarande en kommunistisk enpartidiktatur, utan fria medier. Bara ett parti är tillåtet, utan mänskliga rättigheter. Vi ska inte ha några illusioner om att landet har öppnats mot demokrati, säger hon till TT.

USA:s avgående president Barack Obama, som verkat för närmare kontakter mellan de gamla ärkefienderna, sänder sina kondoleanser till Castros familj och hälsar att "våra tankar och böner går till det kubanska folket".

Trump: "Brutal diktator"

USA:s tillträdande president Donald Trump kallar i ett uttalande Castro för "en brutal diktator som förtryckte sitt folk". Trump hoppas också att Castros död "kommer att leda till frihet för det kubanska folket" samt att hans egen administration ska göra "allt för att säkerställa att det kubanska folket slutligen kan inleda sin resa mot välstånd och frihet".

Tillträdande vicepresidenten Mike Pence twittrar: "Tyrannen Castro är död. Nytt hopp gryr".

Venezuelas president Nicolás Maduro, nära allierad med Kubas regim, skriver på Twitter att "det är upp till oss att fortsätta" Fidel Castros gärning. Kinas president Xi Jinping säger i en kommuniké att Fidel Castro kommer att "leva för alltid", och Indiens premiärminister Narendra Modi twittrar att Castros själ ska vila i frid:

"Fidel Castro var en av de mest ikoniska personligheterna under 1900-talet. Indien sörjer förlusten av en stor vän", skriver Modi.

Frankrikes president François Hollande säger att "Castro var en av 1900-talets framträdande personer, och att han förkroppsligade den kubanska revolutionen, i både dess hopp och senare krossade illusioner".

"Vän till Ryssland"

Rysslands president Vladimir Putin säger att Fidel Castro symboliserar en era i världshistorien.

"Fidel Castro var en sann och pålitlig vän till Ryssland", säger Putin i sin hälsning till Havanna, enligt nyhetsbyråer.

Det ryska kommunistpartiet jämför Castro med Marx och Lenin.

– Fidel är för alltid på samma nivå som stora gestalter som Marx, Lenin, Stalin, (självständighetskämpen) José Martí och Che Guevara, säger Ivan Melnikov, vice ordförande i Rysslands kommunistparti, enligt nyhetsbyrån EFE.

– Han är en symbol för det 20:e århundradet.

Maradona sörjer

Förre fotbollsstjärnan Diego Maradona var i Kuba flera gånger för rehabilitering för sina drogproblem. Fidel Castro kallade argentinaren Maradona för en "kär vän" medan fotbollsstjärnan – som har en tatuering på ena benet med Castro – en gång sade: "Vid sidan av gud så är han anledningen till att jag lever".

Nu sörjer Maradona Fidel Castro:

– Jag är fruktansvärt ledsen eftersom han var som en andra fader.

Colombias största gerilla, Farc, är inne på samma spår, med formuleringen "det 20:e seklets mest beundransvärde revolutionär". Farc-representanten Iván Márquez tillägger på Twitter att fredsförhandlingarna med Colombias regering i Kubas huvudstad Havanna kan ses som en hyllning av Fidel.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset