Två Havanna-bor vid sin balkong, med en bild på Fidel Castro, i lördags kväll.
Två Havanna-bor vid sin balkong, med en bild på Fidel Castro, i lördags kväll.

Kubas invånare ska under hela veckan kunna sörja och hylla den avlidne ledaren Fidel Castro, meddelar regimen. Och i omvärlden är den diplomatiska frågan: Vem bjuds in till begravningen, och vem kommer?

I Havanna kan invånarna ta sig till José Martí-monumentet under måndagen och tisdagen för att ta ett sista farväl av ledaren, meddelar den speciella begravningskommitté som bildats efter Fidel Castros död i lördags morse svensk tid.

Sorgeceremonierna i huvudstaden ska kulminera med ett massmöte på Revolutionstorget vid monumentet, som börjar klockan 19 på tisdagen, heter det i kommunikén citerad i latinamerikanska medier.

Tillbaks samma väg

Sedan får exdiktatorns aska färdas tillbaka samma väg som han kom, i samband med revolutionen 1958-59 – en rutt mellan Havanna och Santiago högtidlighållen som "frihetskaravanen".

Då tog Castro åtta dagar på sig, efter det att den förre härskaren Fulgencio Batista erkänt sig besegrad den 1 januari 1959, att i triumf resa till huvudstaden. Nu ska det gå något snabbare, eftersom begravningen ska äga rum klockan 7 på morgonen nästa söndag, den 4 december.

Castro begravs på kyrkogården Santa Ifigenia, hittills kanske mest känd för att självständighetslegenden José Martí (1853-1895) vilar där.

Även i Kubas näst största stad Santiago hålls det ett massmöte till Fidels ära på Revolutionstorget, på lördag kväll.

Väntar på inbjudningar

Några internationella inbjudningar till begravningen har ännu inte gått ut. Men en omvärld som våndas med formuleringarna kring i vilken mån Fidel Castro var befriare respektive förtryckare, kan få svårt att avgöra vilka representanter som ska komma till ceremonin.

Konstantin Kosatjev, ordförande i det ryska federationsrådets utrikeskommitté, säger till tv-stationen Rossija 24 att man fortfarande väntar på inbjudningar från Havanna.

– Den ryska representationen kommer att bli värdig Fidels minne, och de nuvarande mycket vänliga relationerna mellan våra två länder, säger Kosatjev enligt nyhetsbyrån Interfax.

Ramon Espinosa
Studenter placerar ut ljus på Havannas universitet, där Fidel Castro en gång studerade.
Sean Kilpatrick/The Canadian Press/AP
Kanadas premiärminister Justin Trudeau hans fru Sophie vid en ceremoni vid José Martí-monumentet i Havanna tidigare i november. Frågan är om han och andra världsledare nu kommer på Fidel Castros begravning.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset