Cecilia Lindecrantz håller sig undan från smittor.
Cecilia Lindecrantz håller sig undan från smittor.

Cecilia Lindecrantz är livrädd för att kräkas. Så rädd att hon hellre dör. Hon vill att fler ska känna till den ganska vanliga fobin.

Hon tvättar händerna minst 20 gånger, äter inte frysta bär och håller sig borta från allmänna platser. Allt för att inte kräkas. 30-åriga Cecilia Lindecrantz lider av emetofobi, som är en irrationell rädsla för att spy.

– Jag förstår ju själv att det är knäppt. Men jag får en extrem ångest, säger hon.

Redan när Cecilia var barn fanns hennes obehag inför att kräkas. Det var jobbigt med vänner som blev sjuka och hennes egna magsjukor var en mardröm. Som tonåring blev ångesten så stor att hon drabbades av kramp i halsen varje gång hon skulle äta.

– Sjukhuset menade på att jag vägrade äta på grund av anorexi. Det tog tre månader innan de förstod att det var kramp i halsen på grund av ångest. Då vägde jag 32 kilo och var nära på att dö, säger hon. 

►LÄS MER:  Här är de vanligaste fobierna – så blir du kvitt dem

Cecilia bor i Stockholm och har en sjuårig son. Hon kämpar för att inte föra över sin fobi eller sina beteenden på honom.

– Han har haft vinterkräksjukan sju gånger på sju år. När det händer får jag panik, men jag avlägsnar mig odramatiskt och någon annan som står honom nära har fått ta över. Han ska inte påverkas av det här.

Nu, efter år av terapi har hon kommit fram till att fobin har bakgrund i händelser i barndomen, med en våldsam och schizofren styvfar. Ett trauma är en vanlig orsak till att man utvecklar fobier.

– Som med många andra har det en traumatisk bakgrund. Vad det beror på är för mig en tröst, att kunna haka upp det på något terapin har gjort att jag kan acceptera mig själv och fobin.

►LÄS MER:  Fobi vanlig högt upp i åldrarna

Tidigare kunde vänner skratta åt Cecilias problem men sedan hon började prata om hur hon mådde för något år sedan insåg de allvaret och visade hänsyn. Men hon är besviken på sjukvården, som hon upplever inte tar hennes fobi på allvar.

– Det är livsfarligt med fobier när sjukvårdens okunskap kan leda till döden, som när jag var tonåring. Jag var hos tandläkaren för ett tag sedan och där skrev de ut piller som kan göra en illamående, trots att jag berättat om mitt tillstånd. Det är fruktansvärt att bli misstrodd inom vården.

I dag jobbar Cecilia som producent i underhållningsbranschen. Hon kan jobba hemifrån de flesta dagar, vilket gör henne lugn. Hon har också skrivit boken ”Under hypnos”, om sina erfarenheter för att uppmärksamma hur de är att leva med ångestproblematik.

– Det känns angeläget att man pratar om det och pratar om hur vanligt det faktiskt är. Det finns så mycket mer än en diagnos bakom en person. När jag berättat om varför jag har fobin, då har folk förstått.

– Men det handlar också om att visa vilka konsekvenser ett samhällets svek mot mig och min mamma fick. 

►LÄS MER:  Klas, 27, har fobi för hål: "Fruktansvärt äckligt"

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset