Idén till forumet föddes i USA när Cecilia Videcéls vän blev smittad av en könssjukdom.
Idén till forumet föddes i USA när Cecilia Videcéls vän blev smittad av en könssjukdom.

Nyligen lanserades forumet Doctor STD där man kan prata anonymt med andra om könsjukdomar. Senare i år satsar man på en digital ungdomsmottagning. – Tänk ungefär som ett “Familjeliv”, fast vi kommer att ha kvalificerade experter med rätt svar, säger grundaren Cecilia Videcél.

På Doctor STD kan den som har fått en könssjukdom, eller misstänker att hen har det, prata med andra som drabbats av samma sak. Man kan dessutom få expertråd av utbildade barnmorskor och sexualrådgivare, vilket Breakit också har uppmärksammat.

– Om någon har blivit smittad med till exempel herpes, vilket är en av de jobbigaste sakerna rent mentalt att bli smittad av, kan man prata med någon som har varit i samma situation. Det blir en neutral mötesplats där man kan vara hur anonym som helst, i stället för att sitta med ångesten själv, säger Cecilia Videcél.

LÄS MER: Här är könssjukdomarna du kan få via oralsex

Idén till forumet föddes när hon bodde i USA och hennes vän blev smittad av en könssjukdom.

– Hon vågade inte prata om det. Det visar ju hur tabu det är, om man inte vågar prata om det med en vän. Vi sökte efter information, men hittade mest felaktig eller irrelevant information. Eller dejtingsidor som man man fick betala för, säger Cecilia Videcél.

Forumet lanserades i juli och hittills har responsen varit positiv, säger Videcél. I höst satsar företaget på en helt digital ungdomsmottagning. Men man vänder sig inte bara till ungdomar.

– Efter att man fyller 25 kan man inte längre gå till ungdomsmottagningar. Då är det många som slutar att gå eftersom man inte vet var man ska vända sig. Eller så struntar man bara i det, säger Cecilia Videcél.

– Har man funderingar i dag så googlar man det första man gör och söker efter information. Vi sitter hela tiden vid datorer eller telefoner. Man kanske inte vill besöka en ungdomsmottagning det första man gör för att man kanske skäms, för det är tabubelagt. Det känns självklart att det ska digitaliseras. Det är där det gör nytta.

Vad kommer man att kunna få hjälp med på den digitala ungdomsmottagningen?

– Först och främst är det rådgivning. Man ska kunna ställa i princip vilken fråga som helst och få vettiga svar. Det ligger fortfarande i planeringsstadiet. Det är mycket som ska på plats och vi vill att det ska gå rätt till. Först av allt vill vi bygga upp ett fokus på att våga prata om det.

LÄS MER: 9 vanliga myter om hiv – det här borde du ha koll på

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om sex könssjukdom