"Vi måste återställa LSS-reformen", säger Jan Björklund (L).
"Vi måste återställa LSS-reformen", säger Jan Björklund (L).

Frågan om LSS har upprört svenskarna. Nu har förbundet Funktionsrätt Sverige analyserat partiernas förmåga att göra något åt krisen. Där rankas liberalerna som bäst. Centerpartiet hamnar längst ned – och pudlar efter resultatet.

Liberalerna håller med Funktionsrätt Sverige i tio frågor och svarar i enlighet med förbundet att de vill förbättra LSS, Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, visar förbundets nya analys.

Och enligt Jan Björklund, Liberalernas partiledare, är topprankningen ett kvitto på gott arbete.

– Det är viktigt. Det handlar om alla människors lika värde. Personer som har omfattande funktionsnedsättningar måste få hjälp från samhället att leva ett liv som är relativt likvärdigt oss andra, säger han till Metro och fortsätter:

– Jag är bekymrad över att det skett så stora nedskärningar i assistansen under den rödgröna regeringen. Vi måste återställa LSS-reformen som det var tänkt.

LÄS MER: RFSL i ny rapport: SD har sämst hbtq-politik

Björklund: ”Tänker inte ge mig”

Men medan Liberalerna prioriterar funktionsrätt, planerar partiet att bilda regering med Centerpartiet. De hamnar längst ned på rankningen, för andra mandatperioden i rad.

Där menar Björklund att Liberalerna kommer att behöva förhandla fram en lösning.

–  Jag tänker inte ge mig, utan vi ska förbättra LSS-reformen och så får jag övertyga de andra om det, säger han.

LÄS MER: Rankning: De är partiet med sämst miljöpolitik: ”Frågorna är vinklade”

Centerpartiet: Funktionsrätt har tolkat oss fel

Anders W Jonsson, Sjukvårdspolitisk talesperson på Centerpartiet, menar dock att Funktionsrätt Sverige tolkat partiets svar fel.

–  Vi har på ett antal frågor utvecklat våra svar i stället för att svara ja eller nej och förklarat att vi vill göra mycket mer men på ett annat sätt, säger han och fortsätter:

– Nu har vi haft kontakt med Funktionsrätt och kommit överens med dem att vi svarar ja i de lägen vi håller med, i stället för att läsa frågorna bokstavligt. Då är det elva av femton som vi svarar ja på.

Men enligt Monica Klasén McGrath, kommunikations och pressansvarig på Funktionsrätt Sverige, stämmer inte det.

– Partierna blev uppmanade att svara ja eller nej på frågorna och förklara sina svar. Flera av Centerpartiets svar kan fortfarande tolkas som nja och inte ja, även med de nya svaren, säger hon.

Inte bara svaren som spelar in

Klasén McGrath berättar att en kommunikationsansvarig på Centerpartiet ringt upp efter att rapporten kommit ut. Personen sa att partiet inte kollat igenom svaren tillräckligt noga innan de skickades över.

– Jag sa åt dem att ni får göra en pudel och gå ut med att ni slarvat med svaren. Vi uppskattar förstås att vår analys får effekten att partierna tar funktionsrättsfrågor på större allvar. Men alla partier kan inte få möjlighet att i efterhand ändra sina svar.

Men även efter att nya svar kom in konstaterar Funktionsrätt Sverige att partiet rankas lågt.

– Det är inte bara svaren på frågorna som spelar in utan också förd politik och vilken riktning man driver i de här frågorna just nu. Centerpartiet har varit otroligt otydliga när det gäller vår politik och det har de varit länge, säger Monica Klasén McGrath.

Så rankades partierna

1. Liberalerna

2. Vänsterpartiet 2a

3. Kristdemokraterna (delad 3:a)

3. Miljöpartiet (delad 3:a)

4. Moderaterna (delad 4:a)

4. Sverigedemokraterna (delad 4:a)

5. Socialdemokraterna

6. Centerpartiet

Funktionsrätt Sveriges partianalys

Riksdagspartierna har fått svara ”Ja”, ”Nej” eller ”Det beror på” på femton frågor kring funktionsrätt, jämlik vård, utbildning, rätt till arbete, god försörjning och LSS.

Svaren har därefter analyserats tillsammans med partiernas valmanifest, hemsidor, ett urval av riksdagsdokument och förd politik för att ge en indikation på hur partierna ställer sig till funktionsrättspolitiska frågor.

 

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset