Maten på nyöppnade Ceicheria aji y ajo beskrivs bland annat som enkel och munvattnande god.
Maten på nyöppnade Ceicheria aji y ajo beskrivs bland annat som enkel och munvattnande god.
Pär Hugosson

Mat från Peru.

Pär Hugosson

Ceviche.

Pär Hugosson

Inkca Kola.

Skandinaviens första riktiga peruanska cevicheria har öppnat i enkla lokaler i Hökarängen. Även om denna söderförort kanske inte är en självklar kulinarisk destination så visar sig Cevicheria aji y ajo vara, som det brukar heta i krogrecensioner, väl värd en omväg.

Ceviche är, för den oinvigde, rå fisk eller skaldjur som tillagats med syran från lime eller citron i en process kallad denaturering – där proteinet blir vitt, fast och syrligt. Även om ceviche numera finns i en massa olika varianter så är det den peruanska som anses vara den mest ursprungliga.

Så vad utmärker då en peruansk ceviche? Jo, där den vanliga svenska parmiddagsvarianten brukar vara en slags trevlig avokadosallad med burkräkor, en twist lime och – om du känner dig lite extra wild and crazy – lite koriander så tar den här cevichen tag i din krage och örfilar upp dig. Den består i princip bara av en stor hög syrlig och chilistark halvrå fisk, tillagad a la minute av den trevlige kocken (som berättar att han experimenterade i tre år för att komma fram till den perfekta citronmarinaden). Till detta serveras en handfull knapriga majskärnor, lite rödlök, koriander och en bit sötpotatis. Enkelt och munvattnande gott – även om jag misstänker att det kanske inte är en rätt för alla.
 
Varje dag finns det ett par varianter att välja på: från den  naturella sorten (som föredras av sydamerikaner) via fruktiga mango- och passionsvarianten till den rekordheta rocoto-cevichen (som föredras av svenskar). Den fiskiga marinaden kallas Leche de tigre – tigermjölk – och ska drickas för ökad virilitet och motståndskraft mot förkylningar. Vissa dagar kan den till och med beställas separat.

Till cevichen dricker man självklart Inca Kola (20 kronor) – en knallgul läskedryck som enligt uppgift ska vara den peruanska måltidsdrycken nummer ett. Läsken är smaksatt med örten citronverbena men någon mjäkig hälsokostläsk är det inte. 

I själva verket är den så kraftigt syntetisk att det närmsta jag kan beskriva smaken med är när man smörjer in benen med fotbollsliniment samtidigt som man dricker en dansk citronvand med ett urtuggat Jenkatuggummi i munnen. Gott!
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset