Enligt Saher Thawabteh finns det fortfarande svenska medborgare som är strandade i Gazaremsan. – Jag var den enda svensk som kom ut ur Gaza i måndags. 
Enligt Saher Thawabteh finns det fortfarande svenska medborgare som är strandade i Gazaremsan. – Jag var den enda svensk som kom ut ur Gaza i måndags. 

HEMMA. Göteborgaren Saher Thawabteh var fast i Gazaremsan i nästan fyra månader innan svenska myndigheter fick ut honom. Enligt Israel var han en säkerhetsrisk.
– Jag fick aldrig någon förklaring. Men de klassade småbarnsfamiljer och äldre kvinnor som säkerhetsrisk med.

Vanligtvis bor Saher Thawabteh, 20, i Göteborg men reste i somras till Palestina för att träffa familjen. Han anlände till Gaza den 7 juni, dagen innan Israel stängde gränsövergången. Den 21 augusti skulle han börja läsa elektroteknik vid Chalmers tekniska högskola. Men efter att Israel vägrat honom tillstånd att resa ut ur Gazaremsan kom han hem till Sverige först i onsdags.
– Jag trodde aldrig det skulle ta så lång tid. Det var först när jag kontaktade SSU och media som det började röra sig på nytt.

Under tiden bodde han hos sin familj utan något riktigt att sysselsätta sig med. Även om han inser svårigheten för svenska konsulatet i Jerusalem att hjälpa honom med utresetillstånd tycker han att Utrikesdepartementet skulle ha kunnat utöva större påtryckning.
– De kunde åtminstone ha gett mig en riktig förklaring. Det är ju nästan en rättighet att få beslutet motiverat för sig.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset