Deltagarna i kursen fick traska i timmar upp till bergets topp innan de kunde njuta av vägen ner.
Deltagarna i kursen fick traska i timmar upp till bergets topp innan de kunde njuta av vägen ner.

Metros Huw J Williams åker offpist med snowboardexperten Neil McNab. Kursen slipar deltagarnas kunskaper i orörd pudersnö såväl som vad du ska göra i en lavin.

Att göra nya spår genom midjehög orörd snö omgiven av inget annat än ett vilt vinterlandskap – det är drömmen.

Verkligheten för mig? Långa liftköer, knökfulla backar och isiga nedfarter. I alla fall tills jag fick chansen att tillbringa en vecka i Chamonix med det brittiska snowboardproffset Neil McNab.

Numera håller McNab kurser i snowboard över hela världen och på olika nivåer. Jag unnade mig deras Backcountry Intro course för att lära mig åka offpist på pudersnö – på ett säkert sätt. McNab ledde vår lilla grupp långt från trängseln i den franska
skidorten.

Vi var sex stycken deltagare, män och kvinnor mellan 20 och 44 år, alla kompetenta snowboard-åkare men inga experter.

Under varje åk finslipade McNab min snowboardteknik och lärde mig flytta vikten bakåt på brädan för att få mer kontroll i djup snö, lärde mig läsa av terrängen och få upp farten i pudersnön genom att följa bergets fall-linje på rätt sätt.

Sedan tog vi linbanan till resortens topp och därefter gick vi vidare uppåt berget. Det blir inget daltande, för att nå de orörda snövidderna i dina drömmar måste du traska uppför. Ingen i gruppen var någon träningsfanatiker, bara rimligt aktiva, men efter en vecka med McNab var vi alla mycket mer vältränade.

Halvvägs uppför varje höjdmärke frågade jag mig själv varför i hela friden jag valt att göra detta, det kändes mer som ett boot camp i det militära än en semester. Men på toppen fick jag se belöningen: en 1 600 meter lång nedfart genom orörd pudersnö och inte en preparerad pist i sikte. Lev drömmen!

En femdagars kurs kostar 1 092 euro, och inkluderar inte boende, flyg eller liftkort. Mer information på www.mcnabsnowboarding.com

3 kurser i nysnö

1. Catski. www.islandlakecatskiing.com Små grupper åker uppvärmd snow cat till vildmarken i British Columbia, Kanada. En vanlig dag stiger du till 5 000 meter.

2. Off-Piste Training Camp. www.alltracksacademy.com Tillbringa en hel månad i franska Alperna och lär dig åka skidor eller snowboard i alla sorters offpist, plus lavinräddning.

3. Skäm bort dig. www.swisskisafari.com En femdagars snösafari med helikoptertransfer till de orörda delarna av de franska, italienska och schweisiska alperna.

Analys: Lektion i säkerhet

Neil McNab är inte bara känd för sin snowboardteknik – även säkerhet är viktigt för honom. 2004 deltog han i räddningen av en nödställd klättrare i Alaska. Vi får lära oss säkerhet på hög höjd och hur man håller sig vid liv: att se lavinfaror i nedfarter, hur man snabbt genomför räddningsaktioner vid laviner och hur man använder rep, säkerhetsutrustning och isyxor för att rädda någon som trillat ner i fickor i glaciärer.
Varje morgon utrustades vi med dagens specialistkit och fick lära oss hur de användes: stegjärn, snöskor, säkerhetsbälten, lavinsändare och snöskyfflar.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset