De ligger under jorden och väntar på regn.
De ligger under jorden och väntar på regn.

Svamparna ligger och väntar under jorden. Några dagars regn så kommer de upp och kan plockas efter en eller två veckor, tröstar experter.

Gillar du att plocka svamp men har gett upp hoppet om att hitta något i år efter den långa torra sommaren?
Ge inte upp, det kan ordna sig.
– Det är inte för sent. Säsongen börjar vanligtvis inte förrän i slutet av augusti och i september. Det beror helt på hur mycket regn det kommer nu, om det blir en bra svampsäsong eller inte, säger svampexperten Michael Krikorev till TT.
Så länge träden lever så klarar sig även svamparna. De flesta lever i symbios med träd.
Kommer det bara lite regn så kan det dyka upp svamp efter någon vecka eller två. Svamparna finns under jorden och kommer upp när det blir blött.

Stora lokala skillnader

– Det är väldigt lokalt. På vissa håll har det ju kommit regn, på andra håll har det knappt kommit något regn alls. Det kan vara väldigt stora skillnader på bara några kilometer eller någon mils avstånd, Det är därför det är svårt att säga var och när svamparna dyker upp, säger Michael Krikorev.

Ett tips är att kolla in SMHI:s nedebördskartor.

Eller någon av Facebooks många grupper för svampplockare. Gruppen Svamp-klapp har över 35 000 medlemmar.
Ett annat tips är att skaffa svampböcker och lära sig känna igen fler svampar än vanliga kantareller. Då är chansen att komma hem från skogen med något i korgen garanterat lite större. Det lär finnas över hundra bra matsvampar.
Ett tredje tips är att kolla så fynden verkligen är ätliga. Totalt finns det nämligen 10 000 svampar i Norden. Det flesta är alltså mindre goda och omtyckta, och i värsta fall giftiga.
 

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om svamp