Endast tre av spelarna i Chapecoense ser ut att ha överlevt flygolyckan. Bilden är från semifinalen mot San Lorenzo.
Endast tre av spelarna i Chapecoense ser ut att ha överlevt flygolyckan. Bilden är från semifinalen mot San Lorenzo.

Fotbollslaget Chapecoense var på väg till klubbens största stund hittills när stora delar av truppen förolyckades i flygolyckan i Colombia. Det skulle ha blivit kulmen på en resa i det brasilianska seriesystemet som kan jämföras med det fiktiva Åshöjden, laget i Max Lundgrens klassiska fotbollsromaner.

Chapecoense var på väg till Medellín i Colombia för att möta Atlético Nacional i den första finalmatchen av två i Copa Sudamericana, en turnering som kan jämföras med europeiska Europa League. Det skulle bli den största matchen i Chapecoenses historia efter att laget mot alla odds har slagit ut de argentinska lagen Independiente och San Lorenzo på vägen till finalen.

Nu blev det i stället en av de största tragedierna i fotbollshistorien.

Väckt uppmärksamhet

Laget vars fullständiga namn är Associação Chapecoense de Futebol tillhör inte de största och mest namnkunniga klubbarna i Brasilien. Men deras framgångar har väckt uppmärksamhet i det fotbollstokiga landet de senaste åren.

Klubben, som kommer från staden Chapecó i den sydvästra delen av landet i närheten av gränsen till Argentina, grundades genom en sammanslagning av två amatörlag på 1970-talet.

På nionde plats

Den gjorde inte så mycket väsen av sig i början. Så sent som 2008 misslyckades Chapecoense med att kvala till motsvarande division fyra innan marschen mot toppen inleddes. Inom loppet av fem år tog de sig till den högsta serien, Série A, och återfinns nu på nionde plats i tabellen med en omgång kvar att spela.

Lagets mest kände spelare och kapten är mittfältaren Cléber Santana, som tidigare har spelat i Atlético Madrid i spanska La Liga.

Endast tre av spelarna i Chapecoense har enligt rapporterna överlevt olyckan: Jakson Follmann, Alan Ruschel och Helio Hermito Zampier Neto. Målvakten Marcos Danilo Padilla räddades också levande ur flygplansvraket, men avled senare av sina skador, uppger nyhetsbyrån AFP.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset