Charlie Chaplins vackra villa i Corsier-sur-Vevey vid Genèvesjön.
Charlie Chaplins vackra villa i Corsier-sur-Vevey vid Genèvesjön.

Charlie Chaplin: »You need power only when you want to do something harmful. Otherwise love is enough to get things done.«

Charlie Chaplin hamnade i Schweiz av en tillfällighet. Det var femtiotal och i USA pågick McCarthys jakt på verkliga och inbillade kommunister. Detta hindrade honom att resa hem till Hollywood och han köpte istället en vacker villa i Corsier-sur-Vevey vid Genèvesjön. Där bodde Chaplin med sin stora familj och fortsatte med diverse filmprojekt.

Charlie Chaplin gick bort 1977 men villan stannade i familjens ägo. Förra året förvandlades hemmet till ett museum ’Chaplins World’ över en av filmvärldens största personligheter.

»A day without laughter is a day wasted.«

Livet i villan dokumenterades i privata filmer som man numera kan se sittandes i Chaplins tidigare vardagsrum. Husets interiör är till stora delar intakt och när du kliver på välkomnas du av Chaplin själv som står vaxfigur i naturlig storlek i tamburen.

Chaplin’s World™, villan i Corsier-s-Vevey

Besökarna kan titta på gamla foton och handskrivna manus – taklampan består av vita lappar med handskrivna motton. I badrummet på övre våningen spelas humoristiska klipp från ’En Kung i New York’ och några steg härifrån står vännen, Albert Einstein och löser matematiska formler.

Som gäst behöver man åtskilliga timmar för att ta in alla intryck. Bredvid villan har museets kurator Grévin uppfört ett annex med filmförevisningar och kulisser från Chaplins största verk. ’Vagabonden’ visas här precis som ’Diktatorn’ liksom det rangliga huset från ’Guldfeber’.

När du träder ut i verkligheten igen och den stora parken som omger huset pågår ett annat skådespel som är värt att njuta av; det vackra Vevey. Man förstår varför Chaplin en gång fastnade för den pampiga villan.

Adress: ’Chaplin’s World – by Grévin’, Route de Fenil 2, CH 1804 Corsier-sur-Vevey.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset