Charbel Gabro tog ut sin ilska på Sverige och svenskar, något han känner igen hos många nyanlända i utanförskap i dag.
Charbel Gabro tog ut sin ilska på Sverige och svenskar, något han känner igen hos många nyanlända i utanförskap i dag.

Syrisksfödde Charbel Gabro föreläser på Integrationsdagarna, ett event som arrangeras av Metro i samarbete med Öppna dörren.

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Plötsligt svimmar hon under hennes bästa väns begravning, fick en stroke och hamnade i koma under flera dagar. Resultatet blev att Victoria, min mamma, blev halvsidesförlamad och att livet förändrades för mig och min familj.

Min mammas förlamning blev vår tragedi, vårt krig, vår flykt och innebar ett kaos som tog oss till Sverige för att rädda hennes liv. Jag kommer ihåg min sista dag i Syrien, knappt fyra år gammal, hur hela byn var samlade utanför vårt hus. Klagosångerna ekade under lång tid i mitt liv efteråt och jag kunde känna sorgen i luften.

Livet var tufft under vår första tid i Sverige, mina föräldrar hade svårt att hitta sin plats och vi barn levde i utanförskap. Jag är uppväxt i ett hem utan vare sig eget rum eller egen säng eftersom vår lägenhet utgjorde den första anhalten för släktingar och vänner som kom till Sverige, en slags miniflyktingförläggning.

LÄS MER: Hon har hjälpt 200 nyanlända – nomineras till Årets Dörröppnare

I den syrianska kulturen lever vi som ett kollektiv, hjälper varandra i nöd och kris. Jag kan minnas den första tiden som om det vore igår, så mycket fel och så mycket psykisk ohälsa. Idag förstår jag vad det innebar att växa upp i en sådan miljö, det finns mycket trygghet men ingen frihet. Att som ung inte ha frihet hemma kvävde mitt inre och frustrationen togs ut när jag var ute i samhället. Det ledde till att jag hamnade i utanförskap, destruktivitet, spelmissbruk och självmordstankar.

Det fanns ingen att prata ut med, visst familjen fanns men jag ville inte vara ännu en börda. Det räckte med vad mina föräldrar gått igenom, att komma hit och börja om och börja på minus. Tonåren präglades av hat, slagsmål, småbrott och en frustration mot det svenska samhället. Någon behövde ta skulden för mitt eländiga liv för det var ju inte mitt fel.

Det fick bli Sverige och svensken.

LÄS MER: Metro och Öppna dörren startar rikstäckande integrationprojekt

Jag hatade allt som hade med Sverige att göra. Idag inser jag hur dubbelt fel det var. Ett land som tog emot oss med öppna armar och räddade livet på min mamma avskydde jag när den största orsaken till mitt hat var att jag inte kände mig accepterad och respekterad. Dessa tankar och känslor är inte kvar i mig idag, offerkoftan är slängd för länge sedan men jag pratar ofta om mitt förflutna eftersom många känner igen sig och lever i utanförskap. De känner sig inte sedda, bekräftade eller hörda, därför skapas ett slags antiskap mot Sverige.

Idag känner jag istället en skyldighet att både prata om dessa tunga, jobbiga frågorna och om mitt liv. Vart jag varit och vart jag hamnat, vilken börda jag en gång var och vilken nytta jag idag är. Idag arbetar jag som föreläsare och sätter ord på min historia för att hjälpa andra att få igång deras tankar och känslor.

En uppmaning till dig är att våga prova ett leende och ett hej till en främling – för det kan rädda ett liv.

Charbel Gabro

Föreläsare och inspiratör som kommer att föreläsa på konferensen Integrationsdagarna i Umeå, Stockholm och Malmö i maj. Under dagarna kommer priset Årets Dörröppnare att delas ut till Sveriges bästa integrationsinitiativ.

Så nominerar du dig eller någon annan till priset Årets Dörröppnare

  • Fyll i anmälan.
  • Tryck på ”Skicka”
  • Inom kort får du ett email med en länk till ett webbformulär som du fyller i.
  • En eventuell antagning till Pitchbar kommer att meddelas dig inom en månad
  • Lycka till!

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset