Det är inte bara människor som ger blod. Även katter och hundar donerar för att hjälpa andra djur som skadat sig och behöver transfusioner.

Charlie glider vant ut ur transportburen. Det är femte gången han är på djursjukhuset för att lämna blod.

– Vi är beroende av djurägarna och blodgivarna, säger Bert-Jan Reezigt, klinikchef på intensiven på Blå stjärnan i Göteborg.

Här finns en av de få blodbankerna i Sverige med ett sextiotal hundar registrerade som donatorer. Men bara ett tiotal katter, så i-bland blir det brist i banken.

– Det är inte så många som vet att katter kan ge blod, säger djursjukskötare Ellen Lundquister och klappar fyraårige blodgivaren Charlie av rasen rag doll.

Charlie får lugnande och dropp och sövs. Pälsen rakas och hudfläcken tvättas på halsen där nålen förs in i venen. Det tar några minuter. Påsen fylls med omkring 50 milliliter blod.  Hela besöket tar 40 minuter, sedan börjar Charlie piggna till och påsen med blod tas tillvara. En påse som används när andra fyrfota vänner behöver hjälp efter att ha ätit råttgift eller blivit påkörda.

Fyraårige Charlie, av rasen rag doll, är van blodgivare – detta är hans femte besök på djursjukhuset. Foto: Adam Ihse/SCANPIX

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset