Staden Amatrice i Italien efter den förödande jordbävningen. Arkivbild.
Staden Amatrice i Italien efter den förödande jordbävningen. Arkivbild.

Satirteckningar efter det dödliga jordskalvet i Italien blev för mycket för politikerna i Amatrice, som nästan helt förstördes i katastrofen. Nu stämmer stadsfullmäktige tidningen Charlie Hebdo vars redaktion i Paris var måltavla för ett terrordåd i fjol.

Amatrices kommunledning har reagerat över att tidningen i en teckning framställde jordbävningsoffer som "lasagne", att en uppsvullen och sårig kvinna kallades för "pastagratäng" medan en man, översköljd av blod, fick heta "penne i tomatsås".

Andra italienare rasade också efter publiceringen, som skedde bara några dagar efter skalvet i augusti då nästan 300 människor omkom.

Tidningen svarade med att publicera ännu en satirbild, som fungerade likt bensin på brasan. "Det är inte Charlie Hebdo som bygger era hem, det är maffian", sade ett tecknat till hälften begravet jordbävningsoffer i en pratbubbla. På bilden ses även några fötter sticka upp i rasmassor vid sidan av en husruin med en italiensk flagga.

Amatrices advokat Mario Cicchetti kallar verken för en "makaber, klumpig och otänkbar" förolämpning av offren för en naturkatastrof. Inrikesminister Angelino Alfano hör också till de upprörda och har meddelat att han "vet var tecknarna kan stoppa upp sina pennor".

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset