Charlotte Granqvist tycker att man borde kunna kompromissa om burnouts.
Charlotte Granqvist tycker att man borde kunna kompromissa om burnouts.

Charlotte Granqvist fick böter när hon gav publiken en uppvisning under cruisen genom Gävle, men det tog inte lång tid innan bilentusiaster hörde av sig för att betala de 1 000 kronorna.

I helgen var det folkfest i Gävle, när muskelbilar och klassiska gamla ”amerikanare” drog genom staden. Bakom en av rattarna satt Charlotte Granqvist, 24, och frestade på gaspedalen. Till slut kunde hon inte motstå publikens jubel och den glada stämningen på gatorna, och hon gjorde en burnout så att däcken skrek och röken vällde.

– Jag tänkte att jag chansar väl, och folk jublade verkligen, och jag tyckte ju det var jätteroligt och adrenalinet var över öronen på mig. Man vet ju att polisen står där, men det är många som chansar. Man tänker nästan att får man böter så är det väl värt det, för det är ju det folk vill se.

Och mycket riktigt, 50 meter längre upp blev hon vinkad åt sidan. Charlotte fick 1 000 kronor i böter för ”onödig och störande körning”, vilket även Arbetarbladet skrivit om, men hon menar att det borde gå att lösa på något annat sätt, för folkfestens skull.

– Jag har sagt att man kan göra en avspärrning så att man kan ha en sträcka där man får spinna. Det är lite tråkigt för det dödar folkfesten och Gävles rykte som stad i bilsammanhang.

LÄS MER: David, 28, fick böter för ”burnout” – då regnade sedlarna in i bilen​

Efteråt berättade Charlottes sambo om händelsen i en grupp för bilintresserade på Facebook, och efter det dröjde det inte lång tid innan folk ville ha hennes nummer för att kunna skicka pengar till henne och hjälpa till att betala hennes böter.

Och en dag senare hade hon fått hela summan. Nu vill hon få till en ändring för att Gävles bilintresserade ska få se sina burnouts.

– Säkerhetsaspekten kan jag förstå, att det är farligt om någon springer ut i gatan, men att få spinna lite däck på en avgränsad sträcka tycker jag, och många andra, att man borde kunna se mellan fingrarna med.

LÄS MER: Betalade parkeringsböter med 11 000 mynt – i protest​

Men polisen har en annan syn på saken.

– När det gäller sådant här får man ta och anpassa sig. Här tillåter man att de får använda offentliga gator, och alla tycker inte om det här, säger Mikael Hedström, kommissarie och presstalesman för polisen i Gävleborg.

– Vi gör det vi kan för att vara tillmötesgående, men att börja bryta mot gällande trafiklagstiftning, på offentliga gator, det kan aldrig polis tillåta.

LÄS MER: EU-migrant fick hjärtinfarkt – Alejandra, 26, betalar sjukhusräkningen

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset