En ovanligt stor mängd cannabis hade tryckts ner i väskan, enligt åklagaren.
En ovanligt stor mängd cannabis hade tryckts ner i väskan, enligt åklagaren.

En man försökte ta sig in i Sverige med en resväska proppfull med narkotika. Men den välfyllda väskan stoppades i tullen. Nu döms mannen till fyra års fängelse.

11 september i år flög en 36-årig grekisk medborgare till Sverige. Men när han försökte lämna flygplatsen gjorde tullen en kontroll. I hans resväska hittade tullen över 20 kilo cannabis.

– Det är inte ovanligt att man smugglar narkotika på Arlanda. Men att man har så här mycket cannabis i en resväska är ovanligt, har åklagare Pontus Klang tidigare sagt till Metro.

Döms till fyra års fängelse och utvisning

Nu har mannen fått sin dom. Fyra års fängelse för grov narkotikasmuggling. Mannen döms även till tio års utvisning, och får inte återvända till Sverige förrän tidigast 2028.

LÄS MER: Kokainfyllda anansfrukter hittade på marknad

Mannen har själv sagt att han genomförde resan för att han blev hotad. Han hade fått väskan i Bryssel och skulle kontakta en person när han kom till Arlanda för vidare instruktioner. Mannen har sagt att han trodde att det kunde vara cigaretter i väskan eftersom cigaretter är dyra i Sverige.

”Framstår som märkligt”

Men 36-åringen måste ha förstått att en provleverans av cigaretter mellan Bryssel och Sverige, som iscensatts i Grekland, framstår som märkligt, enligt rätten.

Tingsrätten skriver att en utgångspunkt bör vara att man vet vad man har i väskan som man reser med. Mannen har själv sagt att han försökte göra hål i väskan för att ta reda på om det var cannabis eller cigaretter. Men den kontrollen har enligt tingsrätten varit begränsad. Det gör att rätten bedömer att mannen ska bedömas som likgiltig inför om det var cannabis i väskan eller inte.

Den blå rullväskan innehöll över 20 kilo cannabis. Foto: Tullverket.

LÄS MER: Tullen larmar: Kan inte stoppa flödet av knark och vapen

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset