Funderar du på att starta eget? Det är mycket att tänka på så kolla in checklistan för att se till att du inte har glömt något.

1. AFFÄRSPLAN. Formulera din affärsidé så att alla förstår den. Skriv sedan en affärsplan som beskriver vad, hur och varför du ska starta ett företag. Fundera också på vilken företagsform som passar bäst.

2. FÖRETAGSNAMN. Testa olika företagsnamn på vänner och bekanta. Tänk på att det ska fungera på nätet och kanske också på andra språk.

3. PERSONLIGA FÖRUTSÄTTNINGAR. Var säker på att affärsidén är rätt för dig. Engagera familj och vänner och var envis och säljande.

4. RÄTT TIDPUNKT. Tajming är viktigt. Ta reda på hur förutsättningarna ser ut på din marknad.

5. NÄTVERKET. Tveka inte att ta hjälp av de kontakter du har. Att skaffa ett bollplank är också en bra idé.

6. MARKNAD OCH KONKURRENTER. Ta reda på vilka som är dina kunder och var de finns. Gör samma sak med konkurrenterna.

7. MARKNADSFÖRING. Var tydlig i ditt budskap så att kunderna förstår vad du säljer. Hitta på enkla sätt att marknadsföra ditt företag på, och kom ihåg, du är den bästa reklamen för ditt företag.

8. INTERNET. Ordna e-post och bygg en enkel hemsida som du uppdaterar ofta.

9. FÖRSÄLJNING. Utgå från vad dina kunder behöver och prioritera försäljningen.

10. BUDGET OCH LÖNSAMHET. Gör en ordentlig startkalkyl på företaget, det kan dröja länge innan du skickar din första faktura.

11. BOKFÖRING OCH REDOVISNING. Om du inte själv kan redovisa ekonomin på ditt företag, anlita någon som kan det.

12. BANK OCH FINANSIERING. Vad finns det för möjligheter till finansiering? Kolla upp med banken och ALMI.

13. SKATTER, AVGIFTER, TILLSTÅND OCH LAGAR. Ansök om F-skatt hos Skatteverket, registrera företaget på Bolagsverket och läs på om hur moms fungerar.

14. FÖRSÄKRINGAR. Skaffa en företagsförsäkring innan du startar upp bolaget.

15. AVTAL. Avtal är viktiga så se till att kolla upp vad som gäller innan du skriver på ett kontrakt med exempelvis kompanjoner i företaget.

16. LOKALER OCH UTRUSTNING. Om du startar företag hemma, se till att skaffa ett företagsabonnemang så att kunderna hittar dig. Du kan också ha kontoret på ett företagshotell eller skaffa egna lokaler, men tänk igenom hur stora lokaler och vilken utrustning du behöver.

17. PERSONAL. Överväg noga om ditt företag ska anställa personal eller bara anlita kompetens.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset