FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon har bett att befälhavaren för fredsstyrkan i Sydsudan ska omplaceras omedelbart.
FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon har bett att befälhavaren för fredsstyrkan i Sydsudan ska omplaceras omedelbart.

FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon har avskedat befälhavaren för den fredsbevarande styrkan i Sydsudan efter en utdömande rapport om att styrkan misslyckades att skydda civila liv under de senaste våldsamheterna i Juba.

FN-talesmannen Stephane Dujarric säger att Ban har bett att befälhavaren omedelbart ska omplaceras och tillägger att det även blir andra påföljder.

Rapporten bygger på en specialutredning som FN har gjort och drar slutsatsen att brist på ledarskap för FN-uppdraget UNMISS ledde till en "kaotisk och ineffektiv" reaktion under de hårda striderna i huvudstaden den 8–11 juli.

Fredssoldaterna övergav sina posteringar och klarade inte av att hjälpa biståndsarbetare som attackerades i ett närliggande hotell och vädjade till dem.

– Specialutredningen fann att UNMISS inte reagerade effektivt mot våldet på grund av en genomgående brist på ledarskap, beredskap och integrering av olika komponenter i uppdraget, säger Dujarric.

Kinesiska fredsbevarare övergav sina posteringar vid minst två tillfällen och nepalesiska fredsbevarare klarade inte av att stoppa plundring inom FN-förläggningen, enligt rapporten.

Generallöjtnant Johnson Mogoa Kimani Ondieki från Kenya hade varit befälhavare för de 16 000 FN-soldaterna sedan maj.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset