Chefer kontrollerar i snitt sin arbetstid bara 35 procent av tiden.
Chefer kontrollerar i snitt sin arbetstid bara 35 procent av tiden.

Metrojobbs krönikör Björn Hedensjö om svårigheten att ägna sig åt rätt arbetsuppgifter.

Du kanske sitter på din arbetsplats 7-8 timmar om dagen, men hur mycket ägnas åt rätt arbetsuppgifter? Inte så värst mycket, om man ska tro KTH-forskaren Simon Elvnäs – som faktiskt räknat efter.

LÄS MER: Därför är det bra att jobba hemifrån

I sin nya bok ”Effektfull” presenterar han ett imponerande arbetsmaterial, med 3000 filminspelningar av 500 chefer ute i sin arbetsvardag. Filmerna visar en osminkad sanning som kanske inte alltid är så rolig att ta till sig. Som att chefer i snitt kontrollerar sin arbetstid bara 35 procent av tiden – övrig tid är de styrda av händelser i omvärlden.

Personerna i studien fick i genomsnitt 500 frågor per vecka och blev störda ungefär 150 gånger när de försökte utföra eget arbete. Arbetet innebar också täta hopp mellan aktiviteter, som fick ungefär 7 minuter vardera. Problemet är inte att cheferna i studien inte jobbar – tvärtom jobbar de stenhårt – men att de inte får chansen att jobba med rätt saker.

Nu är det visserligen chefer som Elvnäs forskar om, men jag tror att många i dagens informationsintensiva öppna kontorslandskap kan känna igen sig. Man behöver inte vara Christer Fuglesang för att räkna ut vad ständigt hoppande mellan arbetsuppgifter, och tiden att ställa om mellan dem, betyder för möjligheterna att få något vettigt gjort.

Men Elvnäs forskning är samtidigt hoppingivande – den visar nämligen att det finns enkla sätt att kraftigt öka tiden som läggs på rätt saker. Några vinnarstrategier: Planera framåt, avsätt regelbundna tider för olika arbetsuppgifter och var så tydlig i din kommunikation att du får ner frågemängden från medarbetare.

LÄS MER: Vi måste våga säga nej till chefen på jobbet

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset