Via hjälpsidorna förklarar Chikhmous Sulaiman hur det svenska samhället fungerar.
Via hjälpsidorna förklarar Chikhmous Sulaiman hur det svenska samhället fungerar.

Han har över 50 000 följare på Facebook. Där hjälper han personer som inte kan svenska att lära sig om Sverige. Men trots sin framgång där har han svårt att komma in på arbetsmarknaden i sitt nya hemland.

Chikhmous Sulaiman, 40, är en aktiv person på sociala medier. Han bor i Gävle men kommer ursprungligen från Syrien. Han har många idéer om hur han kan göra tillvaron enklare för de som inte kan svenska. Därför har han startat en rad Facebooksidor där han på arabiska berättar hur det svenska samhället fungerar.

– Det finns grupper för socialen, Arbetsförmedlingen, hur man betalar för lägenheten eller räkningar, säger Chikhmous Sulaiman till Metro.

– Det finns många som inte vet hur man betalar på internet. Jag försöker hjälpa till.

Trots Facebooksuccén tjänar han inga pengar. Utan det ger honom något att göra. Chikhmous Sulaiman berättar att han sitter åtta timmar per dag och hjälper folk. Men mest av allt skulle han vilja ha ett jobb för att kunna försörja sin familj.

– Jag gör det gratis, men jag vill också jobba och inte gå till socialen. Jag vill inte sitta hemma. Jag kan jobba. Varför ska jag gå till socialen när jag kan jobba? säger han.

SVT Nyheter Gävleborg, som först uppmärksammade Chikhmous Sulaimains situation, berättar att han designade och sydde kläder i Syrien.

Han läser på SFI och beskriver en frustration över att inte ha något jobb efter två och ett halvt år i Sverige.

– Jag skickade 35 cv till 35 företag, alla svarar nej, tyvärr. Jag tänker inte gå till socialen. Jag kan hålla i olika projekt på arabiska som kan hjälpa personer, förklarar han.

Men pengar blir det ont om. För Chikhmous Sulaiman fortsätter kampen att försörja sig, samtidigt som han hjälper tiotusentals andra att förstå hur Sverige fungerar via sina Facebooksidor.

– Jag söker jobb varje dag, men tyvärr, säger Chikhmous Sulaiman.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset