Så här gör du dock Chile con queso från grunden.
Så här gör du dock Chile con queso från grunden.

Behöver du något knaprigt, hett och smältostigt för att lugna nerverna framför tv:n i helgen? Vad kan då vara bättre än Texas ökända snacksstolthet Chile con queso?

Chile con queso är en ohelig allians av salsa och smältost, uppskopat av härligt frasiga nachochips. Löjligt gott. Originalet görs oftast genom att smälta ett block av den amerikanska fulosten Velveeta och hälla i en konservburk med halvfabrikatssalsa av märket Rotel. Så här gör du dock Chile con queso från grunden och, ärligt talat, mycket godare.

LÄS MER: Så gör du vegansk mapo tofu

cirka 6 portioner
1 stor påse nachochips
1 msk smör
1/2 gul lök
2 vitlöksklyftor
3-4 färska jalapenos
1/2 msk vetemjöl
1 dl mjölk
1/2 tsk gurkmeja för färg
3 1/2 dl riven gruyereost
3 1/2 dl riven gräddost
1 knippa koriander
6 körsbärstomater
1 dl creme fraîche

Smält smör på medelvärme och stek hackad lök några minuter. Tillsätt finhackad vitlök, tunt skuren chili och stek några minuter till. Häll på mjölet och låt bryna innan du tillsätter mjölk och låter det tjockna likt en bechamel. För fin, gul Velveetafärg, vispa ner gurkmeja sänk värmen till ettan – du vill inte att det ska vara så varmt att det skär sig – och häll i lite av den rivna osten åt gången. När all ost är nersmält tillsätter du finhackad koriander, fintärnad tomat och rör ner creme fraîchen. Smaka av med salt och börja omedelbart dippa.

LÄS MER: Sätt tomaten i fokus på mackan

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset