Frölunda vann både SHL och CHL förra säsongen. Här lyfter Joel Lundqvist CHL-pokalen efter finalsegern mot finska Kärpät i februari.
Frölunda vann både SHL och CHL förra säsongen. Här lyfter Joel Lundqvist CHL-pokalen efter finalsegern mot finska Kärpät i februari.

Det europeiska klubbmästerskapet i ishockey, CHL, får ett nytt format och satsar på rent sportslig kvalificering. Klubbarna som grundade ligan ska inte längre vara garanterade en plats i turneringen.Dessutom minskas antalet lag i turneringen.

Svenska klubbar har vunnit de två första upplagorna av Champions Hockey League (CHL), senast Frölunda i vintras. Men den svenska publikens intresse för turneringen har varit ljummet.

Nu tar klubbarna bakom CHL nya tag. Det är redan känt att antalet lag minskas från 48 till 32. Dessutom övergår man nu till kvalificering på enbart sportsliga grunder.

– Det är viktigt att ta turneringen som helhet seriöst, säger schweizaren Martin Baumann, vd för CHL.

Varje nation får högst fem platser, regerande CHL-mästaren oräknad. Från Sverige kommer då lagen i SM-finalen, ettan och tvåan i SHL-tabellen, samt den semifinalist som slutade högst i ligan att få spela i CHL. Om några sammanfaller, fortsätter rankingen med ligaplaceringar.

Ett av skälen för att minska antalet lag är drömmen om att en gång få med klubbar från den ryskstyrda ligan KHL, som redan har ett späckat spelprogram.

– De har velat kliva in senare i turneringen, men det har vi sagt bestämt nej till, säger Anders Ternbom, ordförande i CHL.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset