När Dan Price, chef för Gravity payments i USA, chockhöjde de anställdas löner i april hyllades han i hela världen. Men enligt Bloomberg kan det vara så att han enbart höjde de anställdas löner för att värja av en stämningsansökan.

När Dan Price, vd för kreditföretaget Gravity payments, i april höjde de anställdas löner till drygt 50 000 i månaden i april hyllades han av i princip alla. Han kallades "drömchef", fick dyra bokkontrakt och numera håller tal som kostar kunden drygt 150 000 svenska kronor per timme. 

Men när Bloomberg Businessweek träffar Price och granskar vad som egentligen hänt visar det sig att lönerna på Gravity payments kanske inte enbart höjdes av välvilja från Prices håll. 

► LÄS MER: Drömchefen chockhöjer de anställdas lön – sänker sin egen

En del i Prices historia om varför han valde att höja sina anställdas löner var att han var ute och campade med en vän som berättade att inkomster över 650 000 kronor om året inte skapar mer lycka, och att det var den insikten som fick honom att vilja höja sin anställdas löner och sänka sin egen. Två veckor innan den insikten meddelades han dock om en stämningsansökan hans bror, som äger 30 procent av bolaget, skickat in mot honom. 

Enligt Bloomberg beskriver stämningsansökningen att Price "felaktigt använt sin majoritetsandel i företaget" för att höja sin egen lön. Price tjänade innan sin lönesänkning 9,3 miljoner kronor om året – långt högre än genomsnittliga vd:ar inom liknande företag, enligt Bloomberg.

Bloomberg gör inte klart om det faktiskt är så att Prices egna lönesäkning var ett direkt resultat av stämningen, men menar att det skapar frågor om Price bara valde att sänka sin lön och höja de anställdas av godhetsskäl.

"En sak är dock säker, sjuttio anställda på Gravity tjänar dock mycket mer än vad de gjorde innan", skriver tidningen. 

Stämningen tas upp i domstol i maj 2016.

► LÄS MER: Vd chockhöjde anställdas lön – nu går affärerna bättre än någonsin

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Ekonomi