I september lyckades entreprenören Martin Shkreli få smeknamnet "internets mest hatade man" när hans företag köpte rättigheterna till ett läkemedel för att sedan höja priset med 5 000 procent. Nu rapporterar New York times att Shkreli planerar att göra samma sak med ett annat läkemedel.

Det var i september den före detta hedgefond-ägaren Martin Shkreli köpte rättigheterna till läkemedlet Daraprim, som används mot den livshotande infektionssjukdomen toxoplasmos. Shkrelis företag Turing pharmaceuticals höjde sedan priset på läkemedlet från runt hundralappen per tablett till drygt 6 000 kronor.

Valet väckte mycket kritik, och Shkreli utnmändes till "internets mest hatade man". Shkreli gav sedan intrycket av att vilja sänka priset på Daraprim, men i slutändan blev det inte av. I stället ska sjukhus få mängdrabatt på upp till 50 procent, enligt Bloomberg.

► LÄS MER: Höjde priset på aids-medicin med femtusen procent –nu backar han

Nu möter entreprenören återigen kritik efter att han meddelat att man köpt rättigheterna till en form av bensnidazol, som används för att bota Chagas sjukdom, en tropisk parasitsjukdom som orsakas av ett encelligt djur och sprids via insektsbett. Det rapporter New York Times.

Läkemedlet har tidigare inte gått att sälja i USA, men ges på experimentell basis ut gratis till vissa patienter. Målet för Shkreli är att få tillstånd av FDA, USA:s motsvarighet till läkedemelsverket, att sälja läkemedlet kommersiellt.

I Latinamerika, där sjukdomen är som mest utbredd kostar behandling med bensnidazol mellan 500 och 1 000 kronor, men enligt Shkreli ska hans företag sälja läkemedlet för ungefär 100 gånger så mycket pengar, någonting som mött stor kritik.

Ungefär 300 000 människor i USA lider av Chagas sjukdom, de flesta av dessa är invandare från Latinamerika som var infekterade innan de anlände i USA.

► LÄS MER: Finanshaj köpte upp aids-medicin – höjde priset med 5 500 procent

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Hälsa