Palmolja från skövlade regnskogar kan finnas i Marabous choklad och i tandkräm, tvålar och schampo som säljs i Sverige. Det framgår av en ny rapport från miljöorganisationen Greenpeace.

Chedar Anderson/Greenpeace/TT
Riau-provinsen på Sumatra. En bild från 2007 som enligt Greenpeace visar på palmoljeproduktionens spridning i känsliga regnskogsområden.

Greenpeace har spårat palmoljans väg från Indonesien — där regnskogar huggits ned för att bereda plats för oljepalmerna — till det Singaporebaserade företaget Wilmar International som är världens största handelsföretag när det gäller palmolja.

Sedan har Wilmar sålt oljan vidare till en rad storföretag som tillverkar bland annat choklad. Företaget Mondelez International, som äger Marabou, är ett av dessa.

På Marabou Premiums hemsida blir intrycket ett helt annat för där möts man av vackra bilder över jungfruliga regnskogar till smäktande musik. Men Greenpeace säger sig ha ”starka bevis” för affärer mellan Mondelez och Wilmar.

Greenpeace påpekar att Wilmar försett många fler företag med palmolja från skövlade regnskogar. Hit hör exempelvis företag som tillverkar hygienprodukter, som Procter & Gamble och Colgate Palmolive.

– Palmoljan ingår i tandkräm, schampo, tvål och raklödder, säger Erika Bjureby, skogsansvarig på Greenpeace Norden.

Greenpeace vill att Mondelez tar sitt ansvar, på samma sätt som Unilever och Nestle gjort. De försäkrar sig numera, enligt Greenpeace, om att palmoljan är från hållbara odlingar.

På Mondelez kontor i Norden känner man till rapporten och företagets kommunikationschef säger att företaget ”delar den oro som Greenpeace känner för regnskogarna”.

– Som en stor aktör som köper palmolja är vi medvetna om vårt ansvar. Vi köper i huvudsak från sådana som miljöcertifierat sin palmolja, och vårt mål är att allt ska vara certifierat senast 2015, säger Celin Huseby.

Den organisation som certifierat oljan som Wilmar säljer, Roundtable on Sustainable Palm Oil, kritiseras dock av Greenpeace för att ha alldeles för svaga krav på producenterna.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om palmolja