Chris Rosenberg Hansen blev inlagd på sjukhus efter att ha drabbats av akut kolmonoxidförgiftning när han rökte vattenpipa.
Chris Rosenberg Hansen blev inlagd på sjukhus efter att ha drabbats av akut kolmonoxidförgiftning när han rökte vattenpipa.

Efter bara några bloss på vattenpipan kollapsade 18-årige Chris Rosenberg Hansen. På sjukhuset visade det sig att han hade drabbats av akut kolmonoxidförgiftning – ett tillstånd som hade kunnat kosta honom livet.

Det var i förra veckan som 18-årige Chris Rosenberg Hansen tände sin vattenpipa hemma hos morföräldrarna i den lilla byn Føllenslev på västra Sjælland i Danmark. Men efter bara några bloss började han må riktigt dåligt, skriver danska BT.

– Jag märkte att det smakade lite kol, så jag sög lite extra. Men så plötsligt blev jag svimfärdig, fick darriga ben och så föll jag ihop, säger Chris Rosenberg Hansen till tidningen. 

Kort därefter hittade hans morfar honom liggande på terassen och ringde efter en ambulans. Chris kördes först i ilfart till sjukhuset i Holbæk, och sedan vidare till Rigshospitalet i Köpenhamn, där han bland annat vårdades för oregelbundna hjärtslag.

LÄS MER: Lauren, 27, förgiftades av tampong – tvingades amputera benet 

Chris fick ligga tre dagar på sjukhuset, där man konstaterade att han hade drabbats av akut kolmonoxidförgiftning – ett allvarligt tillstånd som kan leda till döden. Enligt läkarna hade Chris lika höga halter av gasen i blodet som man brukar hitta i kroppen på folk som har tagit sitt liv genom att gasa ihjäl sig själva i en bil, skriver BT. 

Nu vill Chris varna andra om riskerna med att röka vattenpipa. För hans egen del är det definitivt slutrökt. 

– Det skrämmer mig att jag hade kunnat få bestående men om min morfar inte hade hittat mig. Jag är helt säker på att jag inte hade varit här i dag om jag hade varit ensam, säger Chris Rosenberg Hansen, som har gett sitt medgivande att bli citerad av Metro.

LÄS MER: Svend, 58, rökte en cigg på jobbet – fick sparken 

Marcus Taflin jobbar som ledningsläkare på akuten på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Enligt honom kan vi drabbas av kolmonoxidförgiftning om vi utsätts för en stor mängd kolmonoxid – en färg- och luktlös gas som bildas vid ofullständig förbränning av olika material.

– Det som händer är att de röda blodkropparna i blodet suger åt sig kolmonoxid cirka 200 gånger starkare när vi utsätts för gasen. I stället för att blodkropparna transporterar syre till oss binder de kolmonoxid vilket kan få allvarliga konsekvenser, säger han till Metro.

Hur stor är risken att man dör eller får bestående men?

– Det kan jag inte riktigt svara på. Symptomen beror helt på hur mycket och hur länge du rökt vattenpipa. Vid måttlig exponering kan man drabbas av yrsel huvudvärk och hjärtklappning. Vid högre doser kan du drabbas av förvirring, kramper och till och till och med bli medvetslös. Därför skulle jag avråda alla från att röka vattenpipa, säger han.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Hälsa