Julen är en högtid som de flesta delar tillsammans med familj och vänner. Men för många är det också en ensam och ångestfylld period.

Alamy/Privat

Chris Halvorsen hade firat jul ensam i flera år när han förra året bjöd in andra som var ensamma för att fira tillsammans.

Förra året skulle Chris Halvorsen, 29, från Göteborg fira jul ensam för fjärde året i rad. Strax innan julafton fick han syn på en annons på Blocket där ett par skrev att de var ensamma på nyår och ville fira tillsammans med andra.

– Då tänkte jag att jag kunde göra likadant, säger Chris till Metro.

►LÄS MER: Så många svenskar kommer vara ensamma på julafton

På Twitter uppmanade han därför omgivningen att tänka på alla dem som inte har någon att fira med. Inlägget avslutades med en inbjudan till folk i Göteborg att delta i en julmiddag hemma hos honom på julafton. Responsen blev enorm.

– Det var helt galet, jag hade aldrig förväntat mig att det skulle bli så uppmärksammat. Jag fick också jättemånga mejl där folk tackade mig för att jag pratade om ensamhet, berättar Chris och fortsätter:

– Det har länge varit så tabu och prata om att man är ensam, men man behöver inte skämmas. Jag tror framför allt att man måste våga fråga folk i sin omgivning. Man växer ju upp med att man på julafton ska fira med familjen och att alla ska ha det jättetrevligt, men det är långtifrån så för alla.

►LÄS MER: Anna, 35, har inga vänner: ”Det gör ont i mig”

Men i år ska Chris faktiskt fira jul med de allra närmaste i familjen.

– Vi är en tapper liten skara som samlas, det kommer bli mysigt, säger han.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset