Christer Fuglesang är den enda svensken hittills som har tagit sig ut i rymden.
Christer Fuglesang är den enda svensken hittills som har tagit sig ut i rymden.

Drömmer du om att bli astronaut? Vägen till rymden kan se olika ut, enligt svenske astronauten Christer Fuglesang. Här är hans bästa tips.

Det är inte lätt att bli astronaut – men inte heller omöjligt. Det är Christer Fuglesang, förste och hittills enda svensken i rymden, ett utmärkt exempel på.

– Nålsögat är verkligen att bli antagen. Sen är du mer eller mindre garanterad att komma upp i rymden förr eller senare, om man inte har otur och skadar sig eller gör bort sig ordentligt, säger han till Metro.

Om du vill bli astronaut är det European Space Agencys (ESA:s) jobbannonser du ska hålla utkik efter. Det är det enda organ i Europa som rekryterar astronauter. Det har skett tre gånger – 1978, 1992 och 2008. När nästa tillfälle ges är oklart.

LÄS MER: ”Experten: Då bor vi på Mars”

Krävs mer än en bra utbildning

Enligt Christer Fuglesang finns det ingen gyllene väg att gå för att bli astronaut. Bakgrunden hos de som hittills har fått komma ut i rymden har varit väldigt varierande. Gemensamt för dem är dock att de har en naturvetenskaplig eller teknisk utbildning i grunden.

Men det finns mycket annat som spelar roll.

– Du ska vara socialt öppen, bra på att samarbeta, psykiskt stabil och gärna visa att du kan göra grejer, säger Christer Fuglesang.

Även kroppen måste vara i form.

– Man bör vara fysiskt fit, men framförallt medicinskt frisk. Det finns väldigt många medicinska krav. Det kan vara så att man har något litet medicinskt problem som man inte ens visste att man hade, som inte spelar någon roll i dagligt liv. Det är hårda regler.

LÄS MER: ”Quiz: Hur mycket kan du om rymden?”

Hur blev du astronaut?

– Jag studerade teknisk fysik på KTH och sedan disputerade jag i experimentell partikelfysik på Stockholms universitet. Sedan var jag forskare i det området och några år senare dök det upp en annons om att ESA söker astronauter. Då hade jag länge tänkt att om man någon gång får chansen att åka ut i rymden så måste man försöka ta den, så jag sökte, hade tur och fick det.

Christer Fuglesang på rymdpromenad i december 2006.

Vad är ditt bästa tips till den som drömmer om att bli astronaut?

– Det är att skaffa sig en gedigen utbildning. Det är inte så noga exakt vad man läser, bara det är inom naturvetenskap eller det tekniska området. Läs det du tycker är roligt, för det är viktigt att man visar att man är duktig på det man gör. Sen så räcker det inte att man har studerat. Man måste vara social, gärna utveckla lite ledartalanger och göra någonting lite extra. Det insåg jag inte när jag sökte, men att jag hade seglat över Atlanten ett par gånger, det var nog en merit i slutändan. Och se till att hålla dig i form. Du behöver inte vara en atlet, men om man håller sig i form så orkar man mer och är friskare.

Vad är det bästa med att vara astronaut?

– Det är att få åka upp i rymden så klart. Det roligaste med att vara i rymden är dels utsikten, den är fantastiskt vacker, att få uppleva tyngdlösheten, men också att få vara med på första parkett av den fascinerande, viktiga och spännande utvecklingen.

Finns det någonting du inte tycker om med ditt jobb?

– Nej, ingen viktig grej. Det finns smågrejer. Till exempel när jag var utsedd till en flygning så var det tabu med en hel del idrotter, eftersom det fanns risk att skada sig. Jag fick avhålla mig från att åka skidor i ett helt år till exempel.

LÄS MER: ”Hur kan vi veta saker om någonting som ligger ljusår bort? Experten svarar”

ESA:s krav när de rekryterar till astronautträning:

  • Du måste vara medborgare i ett medlemsland till ESA (European Space Agency).
  • Du ska helst vara mellan 27 och 37 år.
  • Du ska vara mellan 153 och 190 centimeter lång.
  • Du ska vara bra på engelska.
  • Du ska ha en universitets- eller högskoleutbildning inom antingen naturvetenskap, teknik eller medicin.
  • Du måste ha minst tre års yrkeserfarenhet som är relaterad till dina studier.
  • Om du har piloterfarenhet är det meriterande.
  • Du måste vara vid god hälsa, ha normalvikt och vara i bra form.
  • Det är också viktigt att du är psykiskt- och emotionellt stabil.
  • Personliga egenskaper som efterfrågas är bra minne, koncentrationsförmåga, att man är bra på att resonera, är motiverad, flexibel och empatisk.

Källa: European Space Agency

LÄS MER: ”4 nya coola rymdupptäckter i år”

LÄS MER: ”9 rymdfenomen för dig som vill ha koll”

LÄS MER: ”Från Kiruna till rymden – så skulle Sverige kunna skriva rymdhistoria”

LÄS MER: ”Därför kommer vi troligtvis inte att hitta liv i rymden”

LÄS MER: ”Fem svenska UFO-spaningar”

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset