Christian Di Schiena kastades mot marken av den kraftiga jordbävningen.
Christian Di Schiena kastades mot marken av den kraftiga jordbävningen.

Den svenska insats­styrkan i Nepal befann sig mitt i kaoset när skalvet slog till mot det redan jordbävnings­drabbade landet.

– Många är väldigt oro­liga för sina anhöriga.

Christian Di Schiena, 36, från svenska Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, kastades mot marken när den kraftiga jordbävning fick allting att gunga i Chautaraprovinsen öster om huvudstaden Katmandu.

– Det var overkligt, som att stå på ett trumskinn som någon slår på. Det blev så klart panik, skrik och gråt, och folk sprang ut ur sina hus och upp till en plan yta där det är fritt över huvudet. Många är väldigt oroliga för sina anhöriga, säger Di Schiena.

Ingen i den svenska styrkan skadades. På tisdagen jobbade MSB:s personal med att uppdatera sig om förödelsen ­efter det senaste skalvet. ­Byarna i området runt Mount Everest befaras ha drabbats värst. Di Schiena:

– Husen är byggda av lera, där är 90–95 procent av byggnaderna raserade redan som det är. Det är klart att skalvet i dag har bidragit till att spä på det lite ytterligare. Men nu, några timmar senare, är det bara för oss att köra på enligt plan, det får inte stoppa upp hjälpen.

Björn Söderberg, 33, bosatt i Katmandu sedan 14 år, ­arbetar som volontär för att hjälpa invånare som fått ­sina hus förstörda. Han ­säger att bönderna på landsbygden är desperata:

– Monsunregnen kommer om tre, fyra veckor. De tvingas nu välja mellan att ägna tiden fram till dess åt att bygga ett nytt hus eller att plantera riset.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset