"Jag pratade inte med någon om mina upplevelser. Jag ville skydda min mamma och ville inte ge mobbarna en extra anledning att trycka ner mig. Jag hade inte råd att bli en skvallerbytta", säger Christian Nordenström.
"Jag pratade inte med någon om mina upplevelser. Jag ville skydda min mamma och ville inte ge mobbarna en extra anledning att trycka ner mig. Jag hade inte råd att bli en skvallerbytta", säger Christian Nordenström.

Christian Nordenström blev mobbad under hela sin skolgång. I dag driver han organisationen Make a change för att hjälpa andra.

När Christian Nordenström var åtta år flyttade han från Hälsingland till Skåne. Ganska snabbt fick han kommentarer om sin dialekt, som sedan eskalerade till andra verbala påhopp. Snart var knytnävar en självklar del av rasterna. Christian Nordenström fortsatte att gå till skolan men väl där handlade det bara om att försvara sig, om att överleva.

– Jag pratade inte med någon om mina upplevelser. Jag ville skydda min mamma och ville inte ge mobbarna en extra anledning att trycka ner mig. Jag hade inte råd att bli en skvallerbytta, säger Christian Nordenström.

LÄS MER: Expertens tips: Så kan mobbning stoppas 

Men i dag understryker han vikten av att prata med en vuxen, det är det enda som kan hjälpa dig ur mobbningen, menar Christian.

– Du måste hitta någon att ha minsta lilla förtroende för. Det kan vara killen i kiosken, din kompis mamma, någon på Instagram eller en hjälplinje, säger han.

Christian Nordenström berättar om sitt kluvna förhållande till sina mobbare. Han umgicks med ett par av dem utanför skolan, men i grupp gick de snabbt från vänner till tysta åskådare.

– När man är utsatt får man ett stort bekräftelsebehov. All uppskattning var viktig även om den ibland kom från personer som när de var i grupp kränkte mig. Jag hade även två riktiga vänner och utan dem hade jag nog inte suttit här i dag. Men det gjorde också att vuxna trodde att jag hade det okej, säger han.

Skolan gjorde vissa åtgärder när det var som värst.

– De tog upp mobbningen i klassrummet, vilket inte fungerade alls.

LÄS MER: Kräver 90 000 för mobbning 

Att han bodde i en småstad gjorde situationen värre – alla kände alla. Det hjälpte inte att byta skola och snart fanns mobbningen även i idrottslivet vilket tidigare varit en viktig frizon. Vid ett par tillfällen rann bägaren över.

– Första gången jag tappade hoppet var jag 13 år. Jag fick inte vara ifred någonstans och jag bestämde mig för att ta mitt liv.

Att tappa hoppet helt som konsekvens av mobbning är inte något som Christian är ensam om. Varje år tar cirka 45 barn i Sverige sitt liv på grund av mobbning. Och nu vill Christian, som i dag är 37 år, hjälpa andra för att skapa nya metoder mot mobbning bland barn och vuxna.

Förra året grundade han anti-mobbningsorganisationen Make a change. Att hjälpa andra är även ett sätt att bearbeta de sår som fortfarande inte har läkt sen barndomen.

– Till dig som är mobbad vill jag säga: tappa inte hoppet! Det finns så många som har gått igenom samma sak och mår bra i dag. Men det finns inga enkla lösningar – du måste prata med någon för att det ska bli bättre.

 

Christians fyra viktigaste tips till skolor

  • Använd metoder som inte gör att den mobbade känner sig skyldig.
  • Ökad lärarnärvaro.
  • Skaffa bättre kunskap om mobbning och dess mekanismer.
  • Skaffa bättre kunskap om sociala medier.
  • Ingrip tidigt.
  • De insatser som görs ska vara systematiska och kvalitetssäkrade.
  • Se till att åtgärderna ger dokumenterad och långvarig effekt.
  • Använd inte medling som metod eftersom man då söker fel hos båda parter.
  • Arbetet mot mobbning måste vara en del av varje lektion, arbetsdag, aktivitet och kontakt.

LÄS MER: Experten: Jag är övertygas om att det går att stoppa mobbning 

Hit kan du vända dig om du blir mobbad

Utöver att prata med någon i din närhet som du litar på kan du också vända dig till skolans kurator eller skolsköterska – de har tystnadsplikt om du vill det. Alla som arbetar i skolan är enligt lag skyldiga att stoppa mobbning så fort de får reda på det.

Här kommer en lista över andra ställen du alltid kan höra av dig till:

Barnens Hjälptelefon (BRIS) 116 111

Öppet: Alla dagar 14-21.

Hit kan alla under 18 år ringa. Samtalet är gratis och det syns inte på telefonräkningen att du har ringt. Om du inte vill ringa till Barnens hjälptelefon kan du alltid tryggt och anonymt mejla till vuxna på BRIS på www.bris.se.

BRIS-chatten

Öppet: Alla dagar 14-21.

Här kan du som är under 18 år chatta med en kurator.

Barn- och ungdomspsykiatrin (BUP/PBU-mottagning)

Till BUP/PBU kan du vända dig för att få stöd och hjälp bland annat genom samtal. Det kan till exempel handla om att du mår psykiskt dåligt, har varit med om svåra upplevelser, känner dig deprimerad eller på annat sätt har det jobbigt.

Barn- och elevombudet, BEO

Till BEO kan du vända dig om du känner dig kränkt eller illa behandlad på förskolan, fritids eller i skolan. De vuxna på skolan måste göra något så fort de får veta att du råkar illa ut, men om det inte sker eller om det ändå inte blir bättre kan du vända dig till BEO. Du kan ringa till 08-586 080 00, vardagar kl 9.00-12.00 eller mejla till [email protected]

Diskrimineringsombudsmannen, DO

Till DO kan du vända dig om du känner dig diskriminerad på förskolan, fritids eller i skolan. De vuxna på skolan måste göra något så fort de får veta att du råkat illa ut, men om det inte sker eller om det ändå inte blir bättre kan du vända dig till DO. Ring 08-120 20 700 (växeln) eller 020-36 36 66 (kostnadsfritt nummer). Du kan också mejla till [email protected]

Brottsofferjouren (BOJ) 0200-21 20 19

Öppet vardagar 9-16

Brottsofferjouren (BOJ) är en ideell organisation som finns i hela landet. Här kan du få prata med en person som lyssnar på dig. Många gånger är mobbning ett samlingsnamn för olika handlingar som enligt lagen är brott. BOJ lyssnar, ger råd och håller kontakten tills det känns bra. Om du vill kan de följa med dig till polisen eller en rättegång. Du betalar inget för att få hjälp av BOJ. Du kan också skicka mail till [email protected] och ställa frågor. Du kan ringa anonymt eller träffa BOJ.

Juridikinstitutet

Har du blivit utsatt för hot eller kränkningar på internet? Juridikinstitutet är en ideell organisation som hjälper personer som blivit utsatta för näthat genom juridisk rådgivning. Mejla till [email protected]

Mind

Till Mind kan du vända dig om du behöver veta mer eller vill prata med någon om psykisk hälsa och ohälsa. Hit kan du mejla eller chatta på självmordupplysningen. Alla som svarar där har fått utbildning i självmordsförebyggande arbete.

UMO

UMO är din ungdomsmottagning på nätet. Här kan du läsa och ställa frågor om sånt som rör sex, hälsa och relationer som exempelvis kärlek, vänskap, kränkningar, kroppen eller familjen. De som svarar är barnmorskor, sjuksköterskor, läkare, kuratorer och dietister som jobbar på ungdomsmottagningar.

Källa: Friends.se

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Mobbning