Carina Berg och Christine Meltzer i ”Den fantastiska historien med Berg & Meltzer”.
Carina Berg och Christine Meltzer i ”Den fantastiska historien med Berg & Meltzer”.

Carina Berg och Christine Meltzer är tillbaka. Den här gången ska de prova på att vara kvinna i olika tidsåldrar i ”Den fantastiska historien med Berg & Meltzer”.

Tidigare de gjort program som ”Berg & Meltzer i Amerika” och ”Berg & Meltzer i Europa”. Nu är det dags för en helt annan resa för duon – den om svenska kvinnors historia genom tiderna. Brott och straff, kropps- och skönhetsideal, sport och fritid, äktenskap och kärleksliv är några av ämnena som kommer att belysas i programmet.

Varför gör ni det här programmet?

– När vi gick i skolan så var egentligen kvinnorna i historien helt raderade i våra skolböcker. Till och med klitoris var raderad i skolböckerna. Än i dag trycks det svenska skolböcker med anatomiska bilder där klitoris fortfarande inte är med. Det känns som att det här programmet behövs. Utan att slå oss på bröstet för mycket så tycker jag att det är på tiden att det görs. Och jag är så mallig över att vi är de som får göra det, säger Carina Berg.

LÄS MER: ”Därför vill Christine Meltzer att alla ska prata om döden”

Berätta mer om vad det kommer att handla om?

– Dels tittar vi på de som har förändrat historien och de vi vill säga tack till. Sedan provar vi också att leva i den tiden vi då befinner oss i. Hur var det egentligen att vara kvinna då? Varje avsnitt betar vi av ett ämne. Det kan vara äktenskap till exempel. Vi börjar någonstans tidigt, på 1400- 1500- eller 1600-talet och går framåt till nutid, säger Christie Meltzer.

– Vi har fått prova på att vara kvinna i så många miljöer, tidsåldrar och skikt i samhället. Det har varit så fascinerande. Vi har varit syfilissmittade adelsdamer på 1700-talet, vi har varit pigor som har suttit med händerna nere i den iskalla bäcken och försökt att få strumpor rena och misslyckats förstås. Det går att vara förbannad över hur det ser ut än i dag, det går också att vara tacksam. Det vi har lärt oss mest med det här är var allting kommer ifrån. Varför kallar man kvinnor för hora i dag, varför slutshamar man kvinnor än i dag? Allting går att spåra bakåt, säger Carina Berg.

Vad har varit mest chockerande?

– Man blev lika chockad varje dag under inspelningen. Det här med att kvinnan hela tiden är omyndig och inte får bestämma något själv. Och det här med hur lätt det var att sätta stämpeln ”hora” på en kvinna, och hur hon sedan aldrig blev av med den, säger Christine Meltzer.

– Att bli kallad hora på den tiden var mer ödesdigert. Det är fruktansvärt än i dag så klart, men på till exempel 1400-talet kunde det vara lika med döden. Du förlorade möjligheten till inkomst och i och med det också möjligheten till mat och bostad. Och det är inte ens särskilt länge sedan. Det har kanske varit den deppigaste upptäckten, hur den stämpeln har använts för att kontrollera kvinnor i århundraden, säger Carina Berg.

”Den fantastiska historien med Berg & Meltzer” får premiär i Kanal 5 måndag den 26 februari klockan 21:00.

LÄS MER: ”Komedi och kvinnohistoria i Kanal 5 i vår”

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om tv