Tog du en bild på solförmörkelsen i fredags och laddade upp på nätet? Fick du bra respons? Förmodligen fick du inte lika bra respons som Christoffer Collin. Hans bild har gillats av över 50 000.

Christoffer Collin från Karlskoga, i Värmland, har 904 000 följare på Instagram. För snart tre år sedan började han lägga ut bilder på den svenska naturen.

– Jag var knappt ens intresserad av fotografering, det var en grej jag gjorde för vänner och familj, säger han till Metro.

Christoffer Collin

Norrsken i Finland.

Han valde Instagram eftersom han inte ville lägga upp för mycket bilder på Facebook. Men snart upptäckte han att det gick att få spridning på bilderna genom att använda hashtags och aktivt kolla runt och gilla andra användares bilder.

– Det gick rätt fort i början att växa till sig. Det blev några tusen följare, sedan 10 000, sedan 15 000 och sedan har det bara rullat på.

Även om det låter enkelt så ligger det mycket arbete bakom Christoffers framgångar. Många timmar har gått åt att fotografera och arbeta med bilderna. Men efter tre år av bilder på alltifrån norrsken till karga snölandskap har fotografering förvandlats från en hobby till ett heltidsjobb.

– Jag sa upp mig från mitt vanliga jobb för kanske ett och ett halvt år sedan. Nu försöker jag komma in detta långsiktigt och få så mycket jobb som vanligt.

Christoffer Collin

En bergbild från Chile.

Ett typisk jobb kan gå ut på att marknadsföra en särskild destination eller plats. Christoffer får då både resan betald och pengar för arbetet som görs på plats, att fotografera naturen och välja ut de bästa bilderna till sitt Instagramkonto: @Wisslaren. Han kommer precis hem från en resa till Färöarna, där han bland annat fotograferade solförmörkelsen.

– Det var jättemolnigt, men precis i slutet, när det var 15-20 sekunder kvar, lyckades vi få se den. Jag fick kanske två bilder. Det var som ett smärre mirakel. Jag kan inte jämföra det med något.

Christoffer Collin

Solförmörkelse.

Bilden har blivit hans mest populära hittills. Och det är svårt att inte förstå varför. Den svarta skiva som helt täcker solen ger ett dramatisk intryck på den mörka himlen. Men vad det är som gör att just Christoffers bilder uppskattas av så många har han inget exakt svar på.

– Jag kan tänka mig att de första följarna tyckte det var kul att se nordiska landskap och nordisk natur. Vi som bor i Sverige tar det för givet, men för den som bor i Sydeuropa eller på andra kontinenter kan det vara något väldigt exotiskt.

Jonatan Edlund.

Christoffer Collin kallar sig @wisslaren på Instagram.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset