I augusti 2017 hade Google Chrome en marknadsandel på knappt 60 procent.
I augusti 2017 hade Google Chrome en marknadsandel på knappt 60 procent.

Under torsdagen meddelade Google att man nu kommer gå i krig mot högljudda videor som spelas upp automatiskt i användares webbläsare. Från och med januari 2018 kommer inga videor med ljud att spelas upp automatiskt – om du inte själv gett din tillåtelse till detta.

Google har, som många andra, tröttnat på videoklipp som spelas upp automatiskt med ljud i webbläsaren. Därför kommer man nu att begränsa möjligheterna för webbsidor att göra just det. Det skriver företaget i ett blogginlägg som publicerades under torsdagen.

”Oväntad medieuppspelning är ett av de vanligaste klagomålen vi möts av, någonting som använder data, konsumerar energi och kan sprida jobbiga ljud”, skriver Google.

LÄS MER: Alla dina gamla Google-sökningar sparas – så kommer du åt dem

I januari, i samband med att Chrome 64 släpps, kommer förändringen vara genomförd, och då kommer mediefiler med ljud, som videor, bara att spelas upp automatiskt om du gett sajten tillåtelse till detta. Men redan innan dess kommer användare att kunna ta del av vissa nyheter.

Från och med oktober, när Chrome 63 släpps, kommer användare att kunna stänga av ljud helt från specifika sajter. Även efter att du startat om webbläsaren kommer sajten inte att kunna spela ljud, om du inte ändrar tillbaka inställningarna. Personer som använder beta- och utvecklingsversioner av Chrome kommer redan innan dess att kunna använda funktionerna.

Att ta bort möjligheten att automatiskt spela upp videor med ljud är inte den enda nya Chrome-funktionen som Google planerar. Så tidigt som i januari kan Chrome komma att ha en inbyggd annonsblockerare, som automatiskt blockerar särskilt jobbig reklam i webbläsaren, rapporterar Venturebeat.

I augusti 2017 hade Google Chrome en marknadsandel på knappt 60 procent, enligt Netmarketshare.

LÄS MER: Så söker du på Google som en expert

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Google internet