2017 är året då vi tillsammans, framförallt vi kvinnor, kvävde många elaka tungor som la skulden på fel plats. 2017 är året då vi i en enda stor kör skanderade "lägg skulden där den hör hemma!", skriver Cissi Wallin.

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Något sorts bokslut. 2017 blev inte som jag tänkt. Det blev både betydligt bättre och jobbigare än jag någonsin kunnat förutspå. Men framförallt har det känts lite bättre att vara kvinna detta år.

Att för första gången kunna stå upp rakryggad och berätta vad man varit med om utan att drunkna i en ocean av misstroende och hat. 2017 är året då systerskapet bevisade att vi är starkare än alla förminskande haranger om att ”tjejer alltid är så himla elaka mot varann”. 2017 är året då framförallt andra kvinnor bar mig med starka armar. Den här hösten har varit som en torktumlare full av kärlek, stöd, gemenskap och allra mest – magiskt systerskap.

LÄS MER: ”Cissi Wallin: Vi har fortfarande inte köpt en enda julklapp till vårt barn”

När jag för sju-åtta år sedan berättade om olika övergrepp som x antal män utsatt mig för så kom det alltid några, tyvärr även kvinnor, med patriarkatets hatiska hattar på och högg rygg. Då hette det att man ”överdrev”. Att det man berättade kanske hade hänt men att man trots allt skulle tänka på ”hans fru och barn”.

I dag har de rösterna tystnat. 2017 är året då vi tillsammans, framförallt vi kvinnor, kvävde många elaka tungor som la skulden på fel plats. 2017 är året då vi i en enda stor kör skanderade ”lägg skulden där den hör hemma!”. Och så började vi göra detta. Och att ha kommit till den punkten kan nog inte beskrivas som annat än en historisk revolution.

LÄS MER: ”Cissi Wallin: ”Ingen jävel ska våldta kvinnan, oavsett vem hon är”

Dammluckorna har öppnats. 2017 bände vi en gång för alla upp de igenrostade, tröga portarna till den mörka unkna plats där skam som inte varit vår ändå fått ligga och gro alldeles för länge.

Herregud vad stolt jag är över att vi – hyfsat utskällda ”millennial”-feminister åstadkom det. Vi bevisade att vi kan och vill så mycket mer än att ”gnälla lite på sociala medier”. Så som vi så lättvindigt anklagats för av förnumstiga gnällspikar, som paradoxalt nog knappt gör någonting alls själva i kampen för en bättre värld. 2017 var kavla upp ärmarna mot all jävla skit-året. Och 2018 blir inget annat än likadant. Det är som skådisen Eva Röse sa nu i höstas, när #metoo briserade överallt: ”nu finns det ingen väg tillbaka in i mörkret”. 

+ Nystartade nätverket ”Män för kärlek – mot våld i nära relation”. Bra manliga feminister som kavlar upp ärmarna!

– Att det svenska rättsväsendet fortsätter svika utsatta kvinnor och barn.

Cissi Wallin

”Jag är en rabiat ganska kompromisslös feminist” – Möt Cissi Wallin i videon nedan:

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om metoo