Lär din hund att ge fan i oss, skriver Cissi Wallin.
Lär din hund att ge fan i oss, skriver Cissi Wallin.

Om jag lär mina barn att inte gå fram till främmande hundar – lär din hund att ge fan i oss också, skriver Cissi Wallin.

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Nu är jag jättetrött på hundägare. Innan ni börjar gorma (sa jag att hundägare och rökare tycks vara samhällets mest lättstötta grupper?) – nej inte alla hundägare. Men tillräckligt många för att vardagen i det offentliga rummet ska kännas hyfsat förpestad och otrygg.

Om jag lär mina barn att inte gå fram till främmande hundar – lär din hund att ge fan i oss också.

Några axplock från senaste dagarna: vi är på en husvisning och det är också kvinna med stor rottweiler. Jag har min fyraveckorsbebis i babyskydd i handen. Hon sin monsterhund som är okopplad och blocker ytterdörren.

Flyttar hon på sig (och hunden) när hon märker att jag (och bebis) vill gå ut? Nej.

Får jag be henne lite vänligt men bestämt? Ja.

Måste jag förklara att jag är hundrädd och dessutom har en skör liten bäbis? Ja.

Får jag en uppläxning i att hunden ”inte aaalls är farlig”? Jo.

Annat exempel: gubbe har två stora jyckar okopplade och tar upp hela trottoaren. Jag är på väg med två små barn och ber honom vänligt men bestämt flytta ekipaget samt koppla hundarna så vi kan passera.

Gör han det utan att börja läxa upp om sina hundars goda uppfostran blablabla? Svar nej.

LÄS MER: Nisse Edwall: Jag vill ge min son ont i magen

Jag kan fortsätta. Exempel på exempel på hur många av er med hundar tycks ha tappat all basal förmåga till hänsyn. Helt ärligt, jag skiter i om just du älskar din håriga bäbis och kallar denne ”snällast i världen”. Andra människor vet inte vems hund som är pålitlig och inte. Andra kan vara rädda, allergiska eller både och. Vill man ha hunden okopplad kan man dra ut i skogen och låta den springa fritt där. Vi har mycket skog i Sverige.

Eller ska jag kanske plocka fram mitt sura vildsvin Lars-Åke och släppa lös framför näsan på er, tillsammans med sin kompis, stingsliga boaormen Majsan? Kanske lägga henne över dina axlar och skrocka ”ha lite närkontakt nu! Hon kanske inte alls stryper dig!”. Jag gillar inte hundar överlag och det är inte min skyldighet, eller ens någon sorts livsuppgift att lära mig älska oönskad närkontakt med dussintalet olika byrackor varje dag. Om jag lär mina barn att inte gå fram till främmande hundar – lär din hund att ge fan i oss också. Ska det vara ett svårare avtal att få till än självaste Paris(klimat)avtalet? Tydligen.

Cissi Wallin

Plus: Nej inte alla hundar eller ägare. Men man vill ju välja själv vilka man har närkontakt med och hur.
Minus: Att denna text antagligen kommer generera mer hat och också hot än när man skriver negativt om typ nynazister.

 ”Jag är en rabiat ganska kompromisslös feminist” – Möt Cissi Wallin i videon nedan

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om hundar Hund