CISSI WALLIN Europa blöder. År av finanskris, växande utanförskap, psykisk ohälsa... Det har skapat mer än en spricka. Det har skapat ett ymnigt blödande sår. Men helt ärligt. Jag är trött på alla förklaringar och på något vis också ursäktanden kring att såpass många människor väljer det fientliga. Rädsla, peka ut syndabockar, 30-talsretorik, rent hat.

Jag känner många såväl långtidsarbetslösa som psykiskt brutna, men de har inte blivit muslim eller judehatare för det. De har inte ställt sitt hopp till ett politiskt parti som vill skilja på vi och dom bara för att jobben försvann. De har inte blivit fans till de som älskar att peka på en hel grupp och skandera att det är deras fel. Ursäkta min något odiplomatiska hållning här men är en ganska stor andel människor empatistörda? Har folk glömt historien? Hur ska jag förklara för numera Kanada-baserade mormor Janina som stod med SS-soldatens gevärspipa mot tinningen, att nu breder de där krafterna ut sig över Europa igen?

Jag vill inte heller se ett ömkande klassperspektiv i det här. Som att det är obildade stackars arbetare på landsbygden som aldrig träffat någon från en annan del av världen, eller bara grannlandet som står för smutsen. För främlingsfientlighet finns i alla klasser. Inom alla sorters väggar. Den bär slips och åker BMW. Den är kvinna och snygg och helt vanvettigt trångsynt. Hur blir man så förstörd som människa? Hur lite värme kan man ha i sitt hjärta? Och hur lättledda är folk i en tid av konstant uppdatering av lättillgänglig information som dödar fördomar på löpande band?

Det går ju att försöka analysera i småbitar. Eller så lägger vi som inte håller med om skiten fokus på aktivt motverkande. Din tystnad är ett medgivande. Dina ord och handlingar i kärleken och öppenhetens namn det enda motgiftet. Vi måste börja sluta beklaga i passivitet. Vi bestämmer hur vårt land, vår omvärld ska se ut. En tyst röst är en värdelös röst.

Skulle du anställa en muslim? Skulle du visa ditt hundraprocentiga stöd till ditt barn som kom ut som gay? Skulle du bjuda in en papperslös familj i ditt hem? Skulle du stanna upp och växla några ord med den tiggande mannen vid busskuren? Skulle du vara okej med att bli kallad "PK" som ett skällsord på typ Flashback?

Skulle du kunna bli bättre på att tänka att people are people... ? Det skulle jag. Och jag måste. Varför ska vi annars ens leva? Varför ska vi annars ens hålla på och låtsas att vi är så jämställda, medvetna och toleranta när vi aldrig höjer rösten eller aktivt tar avstånd från det vi föraktar? Att vara antifascist, feminist (eller vad man nu vill kalla synen på att alla, oavsett kön ska ha samma rättigheter, skyldigheter och möjligheter) och HBTQ-vän är inget tramsigt poserande. Det är ett nödvändigt verktyg för att kunna vara en nutida människa.

+ Sociala mediers påverkan kring EU-valet. Twitter, Facebook med mera har mer makt än många vill tro. Dags att börja inse, Bengan.

- Att som främlingsfientlig kalla sig öppen och tolerant. För vadå? Rasbiologi?

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset