Det står inte i FN:s barnkonvention att åttaåringar ska ha fri tillgång till wi-fi och Xbox, skriver Cissi Wallin.
Det står inte i FN:s barnkonvention att åttaåringar ska ha fri tillgång till wi-fi och Xbox, skriver Cissi Wallin.

Häromveckan slog min snart treåring en kompis på förskolan. Han ville väl testa gränser eller bara vara ett arsle. Men då satte vi vuxna en gräns, vi förklarade utfallet utan att dalta, skriver Cissi Wallin.

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Hej fellow föräldrar! Nu behöver vi ta ut våra huvuden ur våra rövar ett ögonblick och prata. Att vara någons förälder är nämligen att, oavsett bekvämt eller inte (oftast inte) pyssla med ledarskap.

Det jag lärt mig hittills av att vara någons morsa är det inte på något vis är kärnfysik (eller jo, att orka titta på samma avsnitt av ”Greta Gris” 10 gånger om dagen är där och nosar, men) men handlar om att leda och leda rätt. Häromveckan slog min snart treåring en kompis på förskolan. Han ville väl testa gränser eller bara vara ett arsle. Men då satte vi vuxna en gräns, vi förklarade utfallet utan att dalta.

LÄS MER: Cissi Wallin: Välkommen till Södermalm – här hycklar vi oss igenom tillvaron

Sen får man nöta. Leda bort från våld. Men det finns de pojkföräldrar som på fullaste allvar tror att deras små prinsar har ett biologiskt behov av att vara våldsamma. Antar att jag inte chockar dig genom att säga att jag inte är en av dessa. Kalla mig gärna batikhäxa.

För ett tag sedan kom min kompis sexåring hem och berättade att killarna i tvåan hade frågat henne om hon ville ”följa med hem och suga kuk”. Killarnas föräldrar förklarade det hela med att det måste komma från Youtube, eller kanske när storebrorsan spelar våldstevespel. Men ta bort skiten då! Det står inte i FN:s barnkonvention att åttaåringar ska ha fri tillgång till wi-fi och Xbox. Visst, du kommer behöva hantera krokodiltårar, men det är din mest basala föräldrauppgift efter att steka olika former av halvfabrikat.

LÄS MER: Cissi Wallin: De största sveken kommer från de man aldrig trodde skulle svika

Men nu råkar vi leva i ett land och en kultur där vuxna inte vågar vara bestämmande och ledare som av rimliga skäl drar gränser. Jag hade inte ens pallat vara lärare en enda dag. Då får man nämligen hantera sånt som ”men min lille Maximilian klarar faktiskt inte att andra vuxna säger åt honom att sluta störa på lektionerna, hans pojk-ego är alldeles för skört för det”.

Och så tvingas vi vecka efter vecka läsa om total anarki i skolan, med flata rektorer och lärare som på fullaste allvar tycker det är flickors ansvar att informera tafsande pojkar om gränser. Eller! Så kan vi pojkföräldrar bara bli aningen bättre på att leda våra söner rätt. Vi kan ju pröva nolltolerans mot våld, sexism och allmänt ociviliserat härj?
Plus: Manifestationer mot slavhandeln i Libyen i helgen på flera orter. Visa solidaritet om du kan!
Minus: Bard-männens klagan

Cissi Wallin

”Jag är en rabiat ganska kompromisslös feminist” – Möt Cissi Wallin i videon nedan

LÄS MER: Cissi Wallin: Det är lätt att prata om rättssäkerhet när man aldrig utsatts själv

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset