Fischer säger inget kontroversiellt, inget orättvist generaliserande överhuvudtaget, skriver Cissi Wallin.
Fischer säger inget kontroversiellt, inget orättvist generaliserande överhuvudtaget, skriver Cissi Wallin.

Flera av våra manliga landslagsspelare har kallat Fischers tal för ”orättvist”. Det pratas om att hon ”drar alla män över en kam”. Så, vad var det då för hemskt orättvist och grovt generaliserande Nilla Fischer hasplade ur sig där på scen?, skriver Cissi Wallin.

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Jag har aldrig gillat sport. Men jag gillar det man kallar sportslighet. Och såsom några av våra manliga fotbollsstjärnor nu kommenterar Diamantbollen-vinnaren Nilla Fischers jämställdhets-brandtal på Fotbollsgalan häromdagen, det är inte sportsligt. Flera av våra manliga landslagsspelare har kallat Fischers tal för ”orättvist”. Det pratas om att hon ”drar alla män över en kam”. Så, vad var det då för hemskt orättvist och grovt generaliserande Nilla Fischer hasplade ur sig där på scen? Hon sa till exempel följande: ”Alla ni pojkar, killar och framförallt män: det är dags att komma in i matchen, för jämställdhet är något som gynnar oss alla men det är något som vi måste göra tillsammans”. 

LÄS MER:  Cissi Wallin: Därför har jag slutat dalta med män

Nilla Fischer pratade även direkt till alla unga tjejer som spelar fotboll, påminde dessa om att deras engagemang och talang är lika mycket värt som pojkarnas. Och hon pratade om det orättvisa i att hon, trots en lång proffskarriär, ännu inte fått det ekonomiskt tryggt via sporten. Som hennes manliga kollegor, på samma nivå. 

Och hon pratade om det orättvisa i att hon, trots en lång proffskarriär, ännu inte fått det ekonomiskt tryggt via sporten

Dessa uttalanden kunde ju ha hyllats och stöttats av alla i rummet. Men istället väljer alltså grabbar i herrlaget att hänga upp sig på det gamla trötta ”inte alla män”-argumentet. Varför? Vad är det som tar emot så mycket i att enbart applådera det hon säger? Vad är det som tar emot så vansinnigt i så många flickor och kvinnors helt rimliga krav på att bli behandlade likadant och bli värderade lika högt som pojkar och män? 

LÄS MER: Cissi Wallin: Hopplöst mossigt att inte bara vara för allt

Fischer säger inget kontroversiellt, inget orättvist generaliserande överhuvudtaget. Hon pratar fakta. Hon kräver backning av fler kollegor och fotbollsälskare när flickor och kvinnor som håller på med fotboll gång på gång underskattas, förminskas, hånas och diskrimineras. Men det får hon inte. Vi är inte där än.

Fischer säger inget kontroversiellt, inget orättvist generaliserande överhuvudtaget.

Jag skulle vilja avsluta med att citera skribenten och illustratören Elin Lucassi, som bland annat skrev så här om saken nyligen: ”Kom ihåg-lista för bollkillar som känner sig kränkta av att en kvinnlig kollega berättar om orättvisor: Använd inte fru, döttrar eller andra närstående av kvinnligt kön som alibi för att just du absolut inte ska behöva lyssna på kollegan. Och uttryck absolut inte en önskan om att kollegan borde vara nöjd och tyst.”.

Cissi Wallin

Plus: Damlandslaget i fotboll. 

Minus: Osportsliga sportsmän 

”Jag är en rabiat ganska kompromisslös feminist” – Möt Cissi Wallin

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset