Jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) under måndagens Riksdagsdebatt angående Metoo-uppropen. Endast tre av de manliga riksdagsledamöter dök upp.
Jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) under måndagens Riksdagsdebatt angående Metoo-uppropen. Endast tre av de manliga riksdagsledamöter dök upp.

Det finns fortfarande de som tycker kvinnan i Fittja som anmält en gruppvåldtäkt "inte kan vara ett trovärdigt offer". För att hon missbrukar. För att hon är si eller så, i allmänhetens ögon. I mina ögon är hon en medsyster. Som inte en jävel ska våldta, skriver Cissi Wallin.

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

”Vem ska tro på mig? Jag är ju missbrukare och beter mig inte som det perfekta offret”. Så säger den kvinna som vittnar om en gruppvåldtäkt i ett trapphus i Fittja förra sommaren. Nu har de anhållna släppts på fri fot i väntan på dom. En dom som ser ut att bli ännu ett slag i ansiktet på kvinnor. Framförallt kvinnor i samhällets, så att säga, lägre skikt. De vars verklighet vi borde prata mer om. Betydligt mer. Som oerhört sällan får höras själva. Men vill våra manliga folkvalda ens prata alls om allt som kommit fram i ljuset den här hösten? Häromdagen hölls #metoo-debatt i riksdagen och endast tre av alla manliga riksdagsledamöter behagade dyka upp. Hur ska kvinnan i Fittja ens känna en gnutta förtroende för samhällsapparaten när det är så? Är nästa steg våldsamt upplopp à la sufragetterna för att skapa trygg- och säkerhet för flickor och kvinnor i ”världens mest jämställda land”?

LÄS MER: Cissi Wallin: Jag skäms över vår vita självupptagenhet

Mitt hjärta går i tusen bitar för kvinnan i Fittja. Som tvingas uppleva rättsväsendets svek, hela samhällsapparatens svek. När jag surfar in på våra stora nyhetssajter ligger nyheten om hennes fall långt ner, om det ens finns med. Överst ligger ännu stora rubriker om kända kvinnor som pekar ut kända män. Mitt namn, än en gång. Och missförstå mig rätt – jag har verkligen uppskattat allt stöd. Men nu är det dags att börja prata betydligt mer om de sexbrott som sker på platser dit ljuset aldrig når. För det finns fortfarande de som tycker kvinnan i Fittja ”inte kan vara ett trovärdigt offer”. För att hon missbrukar. För att hon är si eller så, i allmänhetens ögon. I mina ögon är hon en medsyster. Som inte en jävel ska våldta.

LÄS MER: Cissi Wallin: Hur gör man om den man älskar blir anklagad för övergrepp?

Rättsapparaten kommer troligtvis frikänna de män som misstänks ha våldtagit henne. Alternativt ge dem provocerande milda straff. Kvinnosynen är talande. En missbrukande kvinna som vill köpa droger kan alltså vara fritt fram att ge sig på tills hon svimmar och får långvariga skador. En missbrukande kvinna är kanske rentav med på det, beredd på det? I alla fall om man ska tro vårt kära rättsväsende. Och de överbetalda karlarna i regeringen kan inte ens prioritera om en måndagsmorgon för att prata om det på arbetstid.

Plus: Uppropet #utanskyddsnät – för samhällets mest utsatta. Följ, dela och visa ditt stöd.
Minus: Överbetalda flata, lata folkvalda.

Cissi Wallin

”Jag är en rabiat ganska kompromisslös feminist” – Möt Cissi Wallin i videon nedan

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset