"Allt för att vi vuxna verkar helt ointresserade av våra barns olikheter och integritet", skriver Cissi Wallin.
"Allt för att vi vuxna verkar helt ointresserade av våra barns olikheter och integritet", skriver Cissi Wallin.

Jag ställer mig undrande till hur ett hittepå från bara några decennier tillbaka helt plötsligt kan vara så viktig för den svenska folksjälen, skriver Cissi Wallin.

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Tänk dig att du kommer till jobbet i morgon. Din chef håller extrainsatt morgonmöte och meddelar att ni allihop ska jaga rätt på varsin tomtedräkt, hellångt vitt nattlinne med röd rosett i midjan eller en lämplig pepparkakspyjamas i storlek större. Snabbt som fan ska ni lära er alla verser av fem olika julsånger och träna på att se ut som att ni väljer glädje när ni sjunger dessa. Om drygt fjorton dagar blir det nämligen (typ) obligatoriskt luciatåg som ska framföras för alla på ekonomiavdelningen. Oj så skojigt!

Men alla ska ju med och nåde den som tullar på, eller ens ifrågasätter småungars luciatågs varande.

Även ni introverta som får hjärtflimmer av bara tanken på att spexa inför folk ska vara med. Så är traditionen! Integriteten skiter vi i, stressen att presentera likaså. Nej, på den nutidspåhittade så kallade högtiden lucia ska alla leka cirkus, så kan våra kollegor ta bilder på spektaklet och spamma sociala medier med hashtagen #hurgulligärintemickesomstjärngosse.

LÄS MER: Cissi Wallin: Fotbollsgrabbar – nu är ni osportsliga

Just så är verkligheten för våra småungar och framförallt så här års. Min son är tre år. Han är inte den spexiga typen. Han är mer den introverta sorten, den med integritet som aldrig spexar, sjunger eller behagar i största allmänhet bara för att någon vuxen trugar. Förra året var han sjuk på lucia. I år kanske han får ett mindre trauma av att vara cirkusdjur åt en skock övertaggade föräldrar med smartphoneberoende.

Men alla ska ju med och nåde den som tullar på, eller ens ifrågasätter småungars luciatågs varande. Plötsligt vaknar landets alla spekulativa ”Svärjevänner” likt Katla ur sin vrå i grottan och spottar tvivelaktiga ”sanningar” om att våra urminnes ursvenska traditioner är hotade. Ja, tänk. Att ett hittepå från bara några decennier tillbaka, där vi hetsar våra barn som inte ens kan torka sig i röven själva att klä ut sig och sjunga falskt i grupp, är en så viktig grundbult i den svenska folksjälen.

LÄS MER: Experten: Därför firar vi lucia

Vad småungarna själva vill? Antagligen mest av allt äta sina egna snorkråkor och peta ut varandras ögon med flimrande elljus i plasthållare.

Men bevara lucia som det alltid varit! Allt för att vi vuxna verkar helt ointresserade av våra barns olikheter och integritet. Det blir ju så många likes på Instagram.

Cissi Wallin

Plus: Min unge kommer garanterat rata luciatåget och springa iväg och äta pepparkaksdeg i nåt torkskåp i stället. Ändå ganska rimligt.

Minus: ”Stå upp för luciatågen”-grupper på Facebook. Har folk verkligen inget viktigare att stå upp för?

”Jag är en rabiat ganska kompromisslös feminist” – Möt Cissi Wallin

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Lucia Instagram