"Sådana som du gör så dålig reklam för feminism". Jodå, den får jag ofta, skriver Cissi Wallin.
"Sådana som du gör så dålig reklam för feminism". Jodå, den får jag ofta, skriver Cissi Wallin.

Alldeles för många av er grabbar för dålig reklam för manssläktet i stort. Vår feminism är bara en reaktion på det, skriver Cissi Wallin.

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

”Sådana som du gör så dålig reklam för feminism”. Jodå, den får jag ofta. Nästan alltid från män som oombedda känt sig nödgade att servera en en recension om hur just jag (eller annan random kvinna) gör feminism. Mitt standardsvar är numer: ”…och du gör så dålig reklam för män”. För alldeles för många av er grabbar gör ju det. Dålig reklam för manssläktet i stort. Vår, enligt er, dumma och dåliga feminism är ju bara en totalt rimlig reaktion på just detta.

LÄS MER: ”Cissi Wallin: Städhjälp är kvinnors räddning när män inte städar”

På detta epidemiskt vandrande messiaskomplex med taggtråd i käften. Tänk. Att jag blott är 32 år och redan så mätt på manlig närvaro. Som en 90-årig gammal hagga som fått nog efter nästan ett sekel av bullshit. Ändå är jag så imponerande from.

Man kunde ju ha gjort en Valerie Solanas för längesen men man tragglar istället på med det där upplärda tålamodet. Hej å hå, ännu en manlig jättebäbis med till synes kvaddad empatiförmåga på ingång! Fram med guld, rökelse och myrra! Och en mjuk fleecefilt för det lättstötta kill-egot i beredskap. Lite som livbojen i livet med patriarkatet. Smörja, smeka, curla. Annars kan han bli arg och kränkt och anklaga dig för att vara det värsta en kvinna (tydligen) kan vara – bitter.

Det sägs ju att ”man inte får säga nånting i det här jävla landet längre” och jag håller med! Framförallt kan man ju inte ens säga tack men nej tack till var och varannan karlsok som vill en något utan att han blir till synes sårad in i själen. Minns plötsligt snillet som blev kränkt när jag inte ville vara med på ett 6 timmar långt tao-sex-pass, när han suttit och kollat massa klipp på nätet ”för min skull”. ”Du kan väl väcka mig när det blir kul för mig också?”, frågade jag lite uppgivet, men den ödmjuka kompromissen gick inte alls hem. Minns också han som blev svettigt kränkt över att jag på ett högst sansat vis tackade nej till hans oombedda karriärråd. Han som gått på Handels och allt. Jösses Amalia vad grinig han blev. Otacksamt av mig! Här kom ju Jesu frälsare med famnen full av floskliga citat han inte ens kommit på själv (och dessutom översatt fel) redo att rädda mig från ruinens brant.

LÄS MER: ”Cissi Wallin: Alla känner vi minst en av dem – snålaporna”

Och se på alla kukbildsskickare som helt tappar fattningen när kvinnan som oönskat tagit emot ännu en bild på den deppiga vinballen i badrumssljus får nog. Kanske säger hon bara ifrån lite trött. Kanske gör hon en Linnéa Claeson och mejlar den pikanta bilden på den döende chorizon (av färgskalan att döma) till alla hans facebookvänner. Icke populärt. Dålig reklam för feminism!

Men släng över en yogamatta så ska vi meditera oss igenom detta, till att orka fortsätta vara tålmodiga, ständigt inkännande och konstruktiva feminister som bara tröttnar på en viss typ av imaginära ful i busken-man (sådana som aldrig är som just du själv). Släng med en karta Valium och ett blommigt doftljus när du ändå är igång vetja. Namaste, in the name of göra bra reklam för feminism så även den allra mest lättstötte manspersonen vill vara med.

Och bitter? Det är mitt livs heroin. Glasyren på min feministiska överlevnadskaka. Jag slickar i mig bitterheten med omsorg, så länge vi (tydligen) ska ha det så här.

+ Typ alla kvinnor. 

– Alldeles för många män.

Cissi Wallin

LÄS MER: ”Nina Åkestam: Orimligt av feminister att inte dela lika på föräldraledigheten”

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset